Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
8.6.2012 / Landsbygdens Folk
Förbjudna preparat saluförs svart i Danmark
Reportrar vid Politiken och Danmarks Radio kontaktade svarta leverantörer och presenterade sig som intresserade köpare av förbjudna produkter. De fick napp.
Rundringningarna tyder på att det är oväntat lätt att komma över förbjudna gödsel- och bekämpningsmedel. Reportrarna blev bland annat erbjudna IPU-preparat som är förbjudna i Danmark sedan år 1999.
Bland annat avslöjades en jordbrukare som tre gånger tidigare hade bestraffats för handel med växtskyddsmedel. Han förnekade emellertid all försäljning till inhemska jordbrukare.
Enligt egen förklaring utgick mannen från att reportern var jordbrukare med odlingar utomlands. Men reportern hade uppgivit att han är jordbrukare på en dansk ort.
Danmarks skattestyrelse är den instans som i första hand ansvarar för övervakningen. Där medger man att mediernas avslöjanden endast är isbergets topp. Mörkertalet är stort och myndigheterna har begränsade resurser att kontrollera den kriminella verksamheten.
Skattestyrelsen har tidigare avslöjat en härva där 120 jordbrukare hade köpt förbjudna preparat. Härvan nystades upp genom en samaktion med natur- och näringsstyrelsen, en myndighet inom jordbruksministeriet,
Två kriminella leverantörer hade sålt produkter till 120 jordbrukare i hela landet. Säljarna hade olovligt importerat 15.000 ton gödselmedel och 45 ton bekämpningsmedel. Enligt skattestyrelsen hade försäljningsorganisationen inte upptäckts utan ett omfattade samarbete mellan flera myndigheter.
Ledningen för de danska vattenverkens samarbetsorganisation Danva är upprörd över avslöjandena, eftersom farliga miljögifter riskerar att hamna i grundvattnet.
Jordbruksminister Mette Gjerskov betecknar den olovliga handeln som oacceptabel. Hon aviserar skärpta kontroller i fortsättningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab