Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
4.6.2012 / SLC
ÖSP: Mjölkproduktionen en väsentlig del av lantbruksundervisningen
Vi har en allmänt mycket hög standard på utbildningen i landet. Grundskoleutbildningen har i flera år klarat sig utmärkt i internationell jämförelse. De som går ut grundskolan har en bra grund att bygga på och utbildningen av andra stadiet bör ge dem de kunskaper som krävs senare i arbetslivet.
 
ÖSP har med oro följt utvecklingen av lantbruksutbildningen vid Yrkesakademin i Gamla Vasa, speciellt mjölkladugårdens öde. Mjölkproduktionen är en av de mest stabila näringsgrenarna med betydligt mindre prisfluktuationer än till exempel spannmålsodling. 42 % av det finländska jordbrukets försäljningsinkomster kommer från mjölk och tar man även nötkött i beräkningarna kommer vi upp till ca hälften. 
 
Man kan inte bedriva utbildning i lantbruk utan att ha undervisning i mjölkproduktion. Bästa sättet att uppnå en baskunskap inom mjölkproduktion och husdjursskötsel är genom en undervisningsladugård. Samtidigt så lär sig eleverna om gödselhantering, växtföljd och vallodling. Vallodling är en viktig del av det finländska jordbrukets konkurrenskraft. I vårt klimat klarar vallodlingen sig bäst i jämförelse med Europeisk skördenivå.
 
Tillfälliga fluktuationer i elevtillströmningen får inte styra utvecklingen av en utbildningsgren. Möjligheterna till att bedriva utbildning av hög kvalitet är även en förutsättning för att locka vuxenstuderande till enheten. I dag är produktionen långt automatiserad. Oberoende av automatiken så krävs att landsbygdsföretagaren har grundkunskaper i produktionen, till exempel bör man besitta grundkunskaperna i mjölkning fastän man har en mjölkningsrobot.
 
Lägger man ned mjölkproduktionen ser vi det som dödsstöten för den anrika Kungsgården.
 
 
 
Styrelsen
Österbottens svenska producentförbund r.f.
 
Tilläggsuppgifter:
 
Mats Nylund, ordförande
050 512 2191
 
Tomas Långgård, viceordförande
050 555 3646

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab