Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
1.6.2012 / Landsbygdens Folk
Försvinner skogsvården med skogsvårdsavgiften?
Enligt förslaget till reviderad lag ska det i framtiden inte längre finnas någon obligatorisk skogsvårdsavgift. Skogsvårdsföreningarna ska finansiera sin verksamhet med medlemsavgifter de uppbär av sina medlemmar. Och medlemmarna ska i fortsättningen vara frivilliga medlemmar som har valt att gå med i just den skogsvårdsföreningen.
Enligt förslaget ska det nämligen bli enklare att lämna den skogsvårdsförening man hör till och ingen avgift ska uppbäras för detta.
- I nuläget är det besvärligt och dyrt att gå ur en skogsvårdsförening. Så kan det inte få vara, skogsägarna måste i fortsättningen få rätt att välja om de vill höra till en skogsvårdsförening och i så fall vilken. Valfrihet är dagens melodi, sade ministern.
I enlighet med regeringsprogrammet ska lagen om skogsvårdsföreningar revideras så att olika aktörer på marknaden för skogstjänster får möjlighet till ett jämlikt konkurrensläge. Skogsägaren ska också själv fritt kunna välja tjänsteleverantör.
Minister Koskinen framhåller ändå att det är viktigt att de fördelar som skogsvårdsföreningsverksamheten ger samhället och skogsägarna inte försvinner, eftersom verksamheten gagnar både skogsbranschen och hela samhället.
Enligt förslaget ska också gränserna för skogsvårdsföreningarnas verksamhetsområden sluta existera. Det här innebär att skogsägaren kan välja en förening var som helst i landet oberoende av boningsort eller var skogen ligger.
Restriktionerna för skogsvårdsföreningarnas verksamhet avvecklas också när det gäller tjänster till skogsägare. Det här betyder att föreningar i fortsättningen ska kunna erbjuda de tjänster medlemmarna önskar sig och till exempel bedriva handel med virke och fastigheter.
Revideringen fortsätter nu som tjänstemannaarbete och planen är att regeringen ska få lagförslaget till behandling under år 2013.
- Det här förslaget till revidering av lagen om skogsvårdsföreningar är i enlighet med den diskussion som har förts om lagändringen och överraskar således inte. Det hade funnits flera ändringsalternativ, men det här är ett förslag man måste acceptera, säger Bo Storsjö som är ordförande i Skogsägarförbundet Kusten.
Storsjö tillägger dock att det kommer att bli en utmaning för många skogsvårdsföreningar när den obligatoriska skogsvårdsavgiften försvinner.
- Det finns en risk att de redan nu stora skogsvårdsföreningarna blir allt större, medan de små föreningarna som långt har levt på skogsvårdsavgifter får svårt att få ekonomin att gå ihop.
Storsjö säger att det är industrin som har tryckt på om den här lagändringen, och att han inte har upplevt att skogsägare i någon större utsträckning har varit negativa till den obligatoriska skogsvårdsavgiften. En klagan mot lagen har ändå lämnats in till EU-kommissionen.
- Redan nu står en fjärdedel av skogsägarna utanför det aktiva skogsbruket. Det finns en risk att andelen ökar. Hittills har skogsvårdsföreningarna gett rådgivning till alla skogsägare, nu börjar säkert många satsa mera på den affärsmässiga verksamheten och fler, särskilt små, skogsägare tappar kanske kontakten med skogsvården.
Storsjö anser ändå att lagändringen också kan föra något gott med sig. Tidigare har det varit noggrant fastslaget hur mycket en skogsvårdsförening måste satsa på skogsvård och hur stor andel av resurserna som får sättas på affärsverksamhet. Den här uppdelningen försvinner enligt det nya förslaget och allting blir affärsverksamhet.
- Det blir enklare när skogsvårdsföreningen kan köpa och sälja virke vidare utan några restriktioner, konstaterar han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab