Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
1.6.2012 / Landsbygdens Folk
Brister inom djurskyddet fortsätter att minska
Bland gårdar med värphöns upptäckes brister på 19 procent i fjol, medan andelen var uppe i 26 procent året före. Enligt Evira var det så gott som helt och hållet enskilda brister som konstaterades på hönsgårdarna. Det gällde till exempel brist på klonötare.
Av de granskade nötgårdarna upptäcktes brister på 27 procent vilket var en lindrig försämring. Det berodde tydligen på fler fall av bristande väderskydd för nötdjur som vistades utomhus.
Av de granskade pälsfarmarna gav 53 procent anledning till påtal. Också här har således skett en förbättring jämfört med 2010 då siffran var 61 procent.
Även djurtransporterna har granskats i fjol och här har en tydlig förbättring av djurens skick under transport och åtskiljande av djuren kunnat skönjas jämfört med tidigare år. Fordonen som används för transport av djur har också blivit något bättre.
Under de senaste två åren har försummelser under transport som uppdagats i inspektionerna minskat med en tredjedel jämfört med medeltalet för de 10 föregående åren, då försummelser i genomsnitt uppdagades i 24 procent av de inspekterade transporterna.
I fjol upptäckte man fall som inte var i enlighet med bestämmelserna i 16 procent av de granskade transporterna.
Inemot hälften av de försummelser som uppdagades berodde som under tidigare år på brister i de handlingar som lagstiftningen förutsätter. Det gällde exempelvis förarens kompetensintyg, transporthandlingarna och tillstånden att transportera djur.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab