Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
25.5.2012 / Landsbygdens Folk
Finansminister Urpilainen kritiserar detaljhandeln
Det var en direkt provokation till KPO:s vd Arttu Laine, som bara minuter innan hade avslutat sitt jubileumstal - som mera kan beskrivas som ett försvarstal. Urpilainens flyg var försenat och hon var tyvärr inte på plats när Laine försvarade handeln.
- Många hävdar att konkurrensen inom den finländska handeln inte är effektiv. Att K- och S-gruppen är de enda aktörerna på marknaden. Men många glömmer bort till exempel Lidl och att det lokalt finns andra kedjor som Minimani och Halpa Halli.
- Så det är inte bara två stora som styr, säger Laine.
Enligt honom är situationen inom livsmedelsbranschen densamma.
- Vi har två stora brödtillverkare, två kötthus, en stor tidning och några banker. Så här fungerar det, menar han.
Att handeln tar en för stor marginal av vinsten - på bekostnad av producenterna - tillbakavisades också. Laine menade i talet att KPO:s vinst inte alls är så stor som många vill tro.
- De höga livsmedelspriserna är de höga skatternas fel. Inte att detaljhandelns marginal är för stor. Det är bara att ta en titt på vinsterna som inte alls är så stora.
Enligt Laine utgör 40 procent av livsmedelspriserna av olika skatter.
- Då du handlar för tio euro tar skattebjörnen direkt fyra euro. Finland har redan den fjärde högsta beskattningsnivån i EU och om mervärdeskatten höjs ytterligare försvåras läget och jag hoppas på en diskussion om det här.
Riksdagsman och ÖSP:s ordförande Mats Nylund var överraskad över att Urpilainen så här starkt gick till attack mot handeln.
- Jag har aldrig tidigare varit på en jubileumsfest där talarna i så här starka ordalag kritiserar varandra och försvarar sitt. Men jag tycker det är starkt av finansministern att försvara jordbruket och ge kritik åt handeln.
- För hon har ju rätt om man beaktar MTT:s och PPT:s samt Konkurrensverkets undersökningar, säger Nylund, som var en av talarna under jubileet.
Teollisuushankinta grundades 1992 och ägs i huvudsak av mejerierna. Verksamheten går ut på att importera lantbruksartiklar och bedriva partihandel av lantbruksprodukter för den inhemska mjölkproduktionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab