Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
25.5.2012 / Landsbygdens Folk
Högre tomat- och gurkpriser under våren
- Men det är för tidigt att förutspå fortsättningen och därför kan vi inte dra några egentliga slutsatser om hur priserna utvecklas framöver, säger Johanna Smith.
Inom växthussektorn fluktuerar producentpriserna kraftigt beroende på årstid. Under vintern är priset högre på grund av att produktionskostnaderna är högre ökar samt att säsongodlarna, de som skördar på sommaren, inte finns med i bilden.
När säsongodlarna börjar skörda kring maj sker det alltid en prisjustering nedåt när utbudet ökar och högsäsongen infaller. Ett prisfall som brukar vara stort.
- I fjol föll priserna från 1,80 euro per kilo till 1,15 euro per kilo i slutet av april, men så kraftig sänkning har inte skett i år. Det har också gått längre än normalt innan justeringen nedåt har ägt rum, berättar Smith.
Enligt henne har prisfallet skett stegvis och gått från cirka 2,20 euro per kilo till 1,80 euro per kilo.
- Först senare föll det till 1,50 euro per kilo och därmed handlar det inte om en lika stor djupdykning som tidigare.
Martin Westerberg, ordförande för ÖSP:s trädgårdsutskott, berättar om en liknande trend för gurkodlarna. Han är själv säsongodlare och kan konstatera att vårpriset har varit på en högre nivå än i fjol.
- I fjol när jag kom igång med produktionen i mars låg producentpriset på cirka 1 euro per kilo. I mars i år har det varit 1,50 euro per kilo och ligger i dagsläget på cirka 80 cent per kilo, vilket också är högre än i fjol. Det är positivt, säger Westerberg.
Ove Grandell, vd för packeriet Närpes grönsaker, drar samma slutsatser som odlarna.
- Läget på marknaden har varit stabilare i april och maj, men det handlar endast om tiotals cent. Det ser bättre ut och odlarna har fått en bättre start på säsongen, men det är för tidigt att säga om vi kan prata om en ljusning, säger han.
Så vilka är orsakerna till att producentpriserna inom växthusnäringen har varit högre? Den kanske största enskilda orsaken är vädret som inte har gynnat säsongodlarna. I stället för sol har det mestadels varit molnigt, vilket hämmar produktionen.
- Den kalla våren har bidragit till att vi inte har fått ut lika stora mängder på marknaden. Allt handlar om utbud och efterfrågan när det gäller marknaden, säger Grandell.
En annan viktig faktor som påverkar producentpriserna är importen som detaljhandeln idkar.
- Men det är svårt att säga hur det är med importen. Det kan eventuellt vara så att konsumenterna i högre grad har valt inhemska gurkor och att våra inhemska produkter har varit synligare i diskarna och att det har funnits ett sug efter finländska tomater och gurkor, säger Grandell.
Grandell understryker att man bör komma ihåg att producentpriset alltid jämförs med medeltalet för de senaste åren.
- Med tanke på att vi har dåliga år bakom oss så vill jag inte hävda att läget är bra. För vi ligger faktiskt ganska nära medeltalet för det senaste årets priser nu.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab