Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
25.5.2012 / Landsbygdens Folk
Efterfrågan på ekoprodukter finns men det är ont om förädlare
År 2000 startade Bo och Ritva Grönqvist förädlingsföretaget BIG luomujaloste som verkar i gårdens ombyggda ladugårdsbyggnad. Där tvättar, skalar och packar de tontals med främst potatis, men också morötter, rödbetor, palsternacka, kålrot och lök, varje år.
Bo Grönqvist kör tre gånger i veckan ut de förädlade produkterna till kunder i Helsingforsregionen, Sibbo och Träskända. Kunderna är främst restauranger, storkök, skolor och daghem. En liten del av potatisen är egenproducerad, men företaget har också avtal med andra odlare.
- Det finns fler och fler bönder som odlar ekologisk spannmål, men det är brist på sådana som odlar ekologisk potatis, frilandsgrönsaker och rotfrukter. Jag har ibland svårt att få tag på råvara och får köpa ända från Österbotten. Nu när det talas mycket om närmat tror jag att det skulle finnas efterfrågan på ekologiska produkter som är odlade här i regionen, säger Bo Grönqvist.
Paret Grönqvist börjar nu komma upp i åren och vill gärna hinna också med något annat än bara arbete. Därför hoppas de hitta någon som vill köpa affärsverksamheten och kanske dessutom tvätt- och skalmaskinerna och leveransbilen.
- Oberoende av om jag hittar någon efterföljare eller inte så slutar vi med potatisförädlingen redan i sommar, för då ska jag låta operera min axel. Eventuellt fortsätter vi med förädlingen av rotfrukter ännu en tid, men ifall någon vill ta över alltihop så går det bra. Jag är också beredd att ställa upp med råd och hjälp i början, säger Bo Grönqvist som själv kommer att fortsätta odla ekologisk potatis.
Grönqvist tycker att företaget kunde vara lämpligt för någon som odlar och har förädlingen på sidan om.
- Som det är idag lever man nog inte på bara det här, årsomsättningen är ungefär 100.000 euro. Men eventuellt kan man utvidga verksamheten och få större omsättning och bättre lönsamhet, för jag tror att efterfrågan på ekologiska produkter ökar. Men, för att kedjan ska fungera behöver det finnas någon som förädlar produkterna, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab