Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
25.5.2012 / Landsbygdens Folk
Norsk jordbrukskris kan fälla regeringen
Det är första gången på tolv år som de årliga norska jordbruksförhandlingarna strandar. Det har aldrig tidigare skett med en regering under medverkan av Senterpartiet.
I regeringen går skiljelinjerna mellan det röda blocket Arbeiderpartiet och Sosialistisk Venstreparti och det gröna Senterpartiet, som traditionellt stöder jordbruket.
Enligt norska medier blev jordbruksminister Lars Peder Brekk, centerpartist, överkörd av statsminister Jens Stoltenberg och det socialdemokratiska Arbeiderpartiet - ett svårt nederlag för Senterpartiet.
Brekk har tidigare lovat att regeringen ska satsa mer på en inhemsk matproduktion. Jordbrukets inkomstmöjligheter måste vidareutvecklas och kapitaltillgången ska förbättras. Nu är jordbrukarna besvikna på regeringen. Flera centerpartistiska organisationerna anklagar Arbeiderpartiet för arrogans och ger vänstern skulden till att förhandlingarna bröt samman.
Statens bud till producenterna låg långt under jordbrukarnas krav. Efter manglingar mellan Arbeiterpartiet och Senterpartiet kunde regeringen enas om 900 miljoner norska kronor (drygt 118 miljoner euro). Producenterna kräver 2,2 miljarder kronor (290 miljoner euro). Skillnaden mellan buden är stor, men den avgörande tröskelfrågan är kravet på ett bättre gränsskydd för viktiga jordbruksprodukter.
Gränsskyddet hör formellt inte till de årliga förhandlingarna om jordbruksinkomsten. Men höga tullar på importerade jordbruksprodukter bidrar indirekt till högre inkomster för jordbruket. Producentorganisationerna Norges Bondelag och Norsk Bonde- og Småbrukarlag ser regeringens ovilja att förbättra gränsskyddet som ett tecken på att norska livsmedel inte får den uppskattning de är värda.
Som en följd av de brutna förhandlingarna har producentorganisationerna startat omfattande protestaktioner i olika delar av landet. I Oslo fruktar man att bondeupproret kan spräcka regeringen.
De norska producenterna har bland annat blockerat leveranserna av mjöl till bagerierna. Följden var att brödet tog slut i många butiker, lagom till nationaldagen den 17 maj. Traktormarscher och demonstrationer har också arrangerats runt om i Norge.
På måndagen mobiliserades 2.500 norska bönder till en storsamling i Oslo för en ökad inhemsk matproduktion. Efter mötet marscherade deltagarna till Stortinget och vidare till statsminister Jens Stoltenbergs byrå. Ett 40-tal traktorer deltog i tåget.
- Vi har startat ett maratonlopp och starten har lyckats bra, sade Bondelagets generalsekreterare Per Skorge till de samlade producenterna. Målet är att minska inkomstskillnaderna till andra yrkesgrupper men vägen är ännu lång, tillade Skorge.
Producentrörelsens kamp om bättre villkor för jordbrukarna ska fortsätta. Regeringen säger nej till mer pengar men bedömare anser att eftergifter i gränsskyddet vore en tillräcklig åtgärd för att lugna bönderna och förhindra en regeringskris.
Norges avtal med WTO ger valfrihet att beräkna importtullar på basen av värdet i kronor eller procent. Producenterna kunde lugna ner sig om regeringen stärker gränsskyddet genom att belägga fler viktiga produkter med procenttull.
Tricket lyckades senast år 2010 efter allvarliga problem i jordbruksförhandlingarna. Då gick regeringen med på att lägga om beräkningarna för mjölk från kronor till procent.
Norges Bondelag och Norsk Bonde- og Småbrukarlag förhandlar varje år med regeringen om en jordbruksuppgörelse. Avtalet reglerar jordbruksstöden och riktpriserna för olika produkter. Uppgörelsen är därmed utslagsgivande för jordbruksinkomsten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab