Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
18.5.2012 / Landsbygdens Folk
Nytt EU-bud om förgröning
Vid tisdagens rådsmöte upprepade Cioloș sin ståndpunkt att de gröna komponenterna utgör en del av de direkta stöden och hör hemma i den första pelaren. Bestämmelserna ska definieras på EU-nivå.
Cioloș är beredd att låta frivilliga miljöprogram klassas som grön produktion på bestämda villkor. Nationella miljöprogram eller privata certifieringssystem kan godkännas om de motsvarar kommissionens fordringar.
Sådana program kunde delvis tilläggsfinansieras via den andra pelaren om nivån överstiger de ambitioner som kommissionen förutsätter.
Cioloș förslår också en flexiblare definition för permanent gräsmark. Minimiarealen för gårdar som måste odla minst tre grödor kan höjas till "någonting mellan tre och tio hektar". Gårdar under 50 hektar med en hög andel betesmark kan också undantas från regeln.
Däremot vill Cioloș inte tumma på kravet att reservera sju procent av gårdens areal som ekologiskt fokusområde med träda eller skyddszoner.
Enligt medlemsländerna går kommissionens förslag i rätt riktning, men delegationerna var inte nöjda. En grupp medlemsländer, bland dem Finland, efterlyser ett mångsidigare urval av miljöåtgärder för att göra det lättare att beakta regionala och lokala olikheter, som exempelvis det nordiska klimatet.
Cioloș anser att en överdriven valfrihet riskerar att urvattna jordbrukspolitikens nya miljöinriktning.
Enligt Danmarks jordbruksminister Mette Gjerskov är medlemsländerna eniga om reformens målsättning, en grönare jordbrukspolitik.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab