Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
18.5.2012 / Landsbygdens Folk
Ombudsman skipar rätt för brittiska producenter
Den brittiska regeringen överlämnade på fredagen en proposition om den nya lagen som reglerar ombudsmannens befogenheter. Eftersom lagen har ett starkt stöd över partigränserna, väntas en snabb behandling i parlamentet.
De brittiska producenterna har länge klagat över de stora handelskedjornas muskelspel med sina leverantörer. Producentorganisationen National Farmers Union har i mer än tio års tid efterlyst en oberoende instans som kan bistå svagare aktörer.
NFU-ordföranden Peter Kendall är nöjd och lättad över förslaget. Han berömmer regeringen för att ha hållit stånd mot handelns lobbyister. Den nya lagen ger ombudsmannen starka befogenheter i rollen som skiljedomare för en rättvis handel.
En punkt som gläder NFU är att också fackorganisationer får medverka som tredje part för att backa upp leverantörer som klagar på missförhållanden. Denna rätt saknades i den föregående propositionen och kan betecknas som en seger för jordbrukarna.
Ombudsmannen stärker väsentligt leverantörernas rättigheter, som sedan två år regleras i den så kallade Grocery Supply Code (GSC) med bindande regler för rättvisa avtal mellan handel och leverantörer.
I praktiken har systemet varit en regelbok utan domare. Ombudsmannen ska nu se till att reglerna efterlevs, så att ingen leverantör längre ska behöva frukta repressalier eller orättvis behandling från sin uppdragsgivare, säger Kendall.
Den nya instansen ska avgöra tvister mellan detaljister och leverantörer, undersöka konfidentiella klagomål från direkta eller indirekta leverantörer. Klagomålen kan också lämnas in från tredje part. Systemet täcker också utländska leverantörer. Byrån ska upprätthålla ett register över detaljister som inte följer reglerna. Ombudsmannen ska utreda orsaken till tvister mellan parterna och rekommendera en lösning. Detaljister som inte följer rekommendationerna kan bötfällas.
Ombudsmannen kan också ställa företag vid skampålen genom att ge ut information till offentligheten. Ombudsmannen ska också ta egna initiativ för att rätta till orättvisor i förhållandet mellan handeln och dess leverantörer.
Lagen berör alla stora handelsföretag inom livsmedelsbranschen som årligen omsätter mer än 1,1 miljard euro. Kostnaderna för ombudsman med stab betalas av de stora handelskedjorna.
Handelns centralorganisationer är inte förtjusta över idén. Handeln anser att GSC-rekommendationerna borde räcka för att tillfredsställa leverantörernas rättigheter. Detaljhandelns centralorganisation British Retail Consortium (BRC) kommenterar syrligt att ombudsmannen blir en ny kostnadsfaktor och skapar onödig byråkrati. Enligt BRC är det inte många enskilda producenter som har direkta avtal med detaljister.
Jordbruksminister Jim Paice anser däremot att reglerna om en rättvis handel nu får de muskler som ska garantera att de följs. Detta ger bättre möjligheter att skapa förtroende inom hela livsmedelskedjan och garantera tillgången på bra livsmedel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab