Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
18.5.2012 / Landsbygdens Folk
Priskrig drabbar europeiska mjölkbönder
Dairy Crest öppnade spelet efter att ha förlorat ett viktigt kontrakt med livsmedelskedjan Tesco. Detta utlöste en dominoeffekt där Robert Wiseman, Arla, Müller och First Milk följde efter.
Producentorganisationen National Farmers Union går ut med häftig kritik mot det skedda. Mansel Raymond från NFU:s mjölksektion betecknar det som katastrofalt att ett kortsiktigt beslut högre upp i leveranskedjan får så oskäliga konsekvenser för leverantörerna.
NFU anser att mycket har gått snett på mjölkmarknaden. Mjölkproduktion är ett långsiktigt arbete som förutsätter förtroendefulla relationer mellan varje led i produktionskedjan. Det går inte an att de starkare parterna ensidigt avgör riktningen.
NFU hoppas att den nya ombudsmannen för leveranskedjan ska göra slut på ofoget, då instansen inrättas nästa år. Ombudsmannen ska trygga rättssäkerheten i umgänget mellan branschens aktörer.
I Tyskland har ett priskrig mellan de stora livsmedelskedjorna likaså förbittrat vardagen för mjölkproducenterna. Lågpriskedjan Aldi inledde spelet i början av maj genom att drastiskt sänka priset på mjölk och flera mjölkprodukter med upp till tio procent.
Flera andra livsmedelskedjor följde genast efter. Enligt producentorganisationerna visar fenomenet att marknadsmakten i livsmedelskedjan är alltför starkt koncentrerad. Fem handelskedjor representerar tre fjärdedelar av livsmedelsmarknaden.
Jordbruksministrarna i flera delstater har också uttryckt sin oro över att mjölk igen har börjat användas som slagträ i handelskedjornas kamp om kunderna. Den statliga kartellmyndigheten vill också titta närmare på mjölksektorns funktioner.
De tyska prissänkningarna är ett resultat av den senaste förhandlingsrundan mellan mejerierna och handelskedjorna. Kontrakten förnyas två gånger per år.
De sänkta priserna motiveras av att efterfrågan på mjölk har minskat, men prissänkningarna blev större än producenterna hade räknat med. I Tyskland och flera EU-länder har mjölkproduktionen dessutom ökat den senaste tiden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab