Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
11.5.2012 / Landsbygdens Folk
EU-kommitté försvarar jordbrukets långtidsbudget
I ett gemensamt yttrande upprepar ESSK sin uppmaning till EU-parlamentet, rådet och kommissionen att den gemensamma jordbrukspolitiken inte får naggas i sina ekonomiska kanter.
En intakt jordbruksbudget är nödvändig för att stöda den europeiska jordbruksmodellen och säkra livskraftiga landsbygdssamhällen, en balanserad regional utveckling och sysselsättning på landsbygden, anser kommittén.
EESK betonar att den europeiska jordbruksmodellen inte fungerar med de priser och villkor som gäller på världsmarknaden. Därför måste jordbrukspolitiken tilldelas tillräckliga finansiella medel.
Enligt förslagen till långtidsbudget för perioden 2014-2020 skulle de resurser som öronmärkts för den gemensamma jordbrukspolitiken minskas avsevärt, uttryckt i fasta priser. Kommissionen har inte tagit hänsyn till EESK:s uppmaning att jordbrukets andel av EU:s budget åtminstone ska förbli oförändrad, klandrar kommittén.
Jordbrukarna står under allt större tryck från marknaden, vilket leder till att hela regioner överges. En europeisk jordbruksmodell är viktigare än någonsin tidigare, understryker rapportörerna.
EESK anser att jordbrukspolitiken 2014-2020 måste överbrygga stora hinder för jordbrukets utveckling. Kommittén beklagar bristen på ett tydligare engagemang från kommissionens sida till stöd för den europeiska jordbruksmodellen.
Kommittén betecknar den extrema prisvolatiliteten som ett tecken på att det behövs effektivare marknadsinstrument. De marknadsinstrument som föreslås i reformen är otillräckliga.
Rapportörerna efterlyser en jämnare balans mellan aktörerna i livsmedelskedjan. Kommittén hänvisar till att EU-fördraget föreskriver en stabilisering av marknaden som ett av de viktigaste målen för den gemensamma jordbrukspolitiken.
EESK rekommenderar att kommissionen genomför en ordentlig analys av följderna om sockerkvoterna avvecklas år 2015. Kommittén anser att avvecklingen borde skjutas upp.
Kommittén ställer sig positiv till förenklade stöd för småskaligt jordbruk, men befarar att stödet inte är tillräckligt stort för att trygga utvecklingen inom sektorn. Samtidigt uppmanar kommittén kommissionen att klargöra kriterierna för småskaligt jordbruk. Stödsystemet kunde vara frivilligt om förhållandena i medlemsländerna lämpar sig för detta.
Kommittén stöder kommissionens förslag att enbart rikta direktstöden till aktiva jordbrukare. Men samtidigt efterlyser kommittén tydliga definitioner av begreppen jordbruksverksamhet, stödberättigande mark och aktiv jordbrukare. Kopplingarna mellan utbetalningar och verksamhet borde bli tätare för att förhindra att stöden går till jordbruksmark som inte brukas eller till personer som inte är verksamma inom jordbruket.
Kommittén betonar att definitionen av aktiva jordbrukare inte får utesluta stödmottagare med mindre än 5.000 euro i stöd. EESK ger också sitt bifall till en stegvis minskning av direktstödet till stora gårdar.
Kommittén välkomnar den gröna komponenten men uppmanar kommissionen att utvärdera konsekvenserna. Åtgärderna får inte skapa obalans i gårdarnas ekonomi. För att öka flexibiliteten borde kommissionen stryka den fasta listan över sektorer och produkter som kan beviljas kopplat stöd. I stället bör medlemsländerna själva få avgöra vilka sektorer och produkter som de vill stöda.
EESK accepterar inte en situation där EU ökar kostnaderna för de europeiska jordbrukarna om man samtidigt via handelsavtal godkänner billig import enligt lösare regler.
Rapporten godkändes med 132 ja-röster mor 14 nej-röster. 14 ledamöter röstade blankt. Den europeiska ekonomiska och sociala kommittén har 344 ledamöter från ekonomiska och sociala intressegrupper runt om i EU. Kommittén är ett rådgivande organ som ger yttranden om aktuella frågor till EU:s större institutioner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab