Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
11.5.2012 / Landsbygdens Folk
Ungern och Österrike grälar om jordbruksmark
Den österrikiska televisionen ORF rapporterar om en regelrätt hetskampanj mot jordbrukare som äger eller arrenderar jordbruksmark på den ungerska sidan. Odlarna utsätts för omfattande granskningar på gränsen till trakasserier.
Det ungerska jordbruksministeriet bekräftar på sin webbsida att utländska jordbrukare numera kontrolleras noga för att säkerställa att nödvändiga tillstånd är i kraft. Odlarna måste bland annat visa upp giltiga köpekontrakt och arbetsavtal för sina lantarbetare.
Tull, skattemyndigheter och andra relevanta myndigheter har fått anvisningar att skärpa gränskontrollerna. Den ungerska tullen uppges redan ha avlägsnat registerplåtarna från en österrikisk traktor.
Den egentliga orsaken till de skärpta åtgärderna är den konservativa regeringens strävanden att skydda Ungerns åkrar för utländska uppköp. Den ungerska jorden ska odlas av ungrare, deklarerar premiärminister Victor Orbán.
Regeringen i Budapest hävdar att jordbrukare från Österrike och andra grannländer köpte upp åkrar med olagliga metoder under en period mellan åren 1995 och 2004, då Ungern anslöt sig till EU. Under denna tid var det generellt förbjudet för utländska medborgare att förvärva jordbruksjord i Ungern.
Men de ungerska myndigheterna misstänker att utlänningar ändå lyckades genomföra olagliga jordförvärv via bulvaner. Köpekontrakten undertecknades utan datum och kompletterades först efter att lagen om jordköp hade ändrats.
Efter inträdet i EU införde Ungern lättnader för utländska medborgares jordförvärv. Utlänningar får numera köpa jordbruksjord, förutsatt att de har bott stadigvarande i landet de senaste tre åren och själva brukar jorden.
Nu tvistar ungrare och österrikare om omfattningen av de olagliga jordköpen. Den ungerska regeringen hävdar att sammanlagt en miljon hektar åker skulle ha bytt ägare genom olagliga kontrakt. Detta skulle motsvara tjugo procent av landets hela jordbruksareal.
Österrikes jordbruksattaché i Budapest anser att ungrarnas beskyllningar är hopplöst överdrivna. Enligt attachékontoret kan högst 200.000 hektar ungersk jordbruksjord befinna sig i utländsk ägo.
Ungerns regering vill på nytt förhindra utländska förvärv av jordbruksmark genom en färsk lag om nationella jordfonder. Fonderna ska förvalta all statlig jordbruksmark, men får dessutom en förköpsrätt till all jordbruksmark som erbjuds till försäljning.
Österrikes jordbruksminister Nicolai Berlakovich har ingenting emot att Ungerns myndigheter utreder olagliga affärer. Däremot kräver han rättssäkerhet för österrikiska jordbrukare som har förvärvat eller arrenderat sina åkrar på lagligt sätt.
Österrike vill tillsätta en gemensam arbetsgrupp med representanter från båda länderna. Arbetsgruppen skulle utreda omständigheterna kring olagliga köpeavtal, men också övervaka rättssäkerheten för utländska jordbrukare med lagliga köpekontrakt.
Det ungerska jordbruksministeriet har nyligen börjat uppmana befolkningen att rapportera olagliga markförvärv till myndigheterna. Ungerska medbrottslingar utlovas straffrihet om de medverkar till att nya fall kan avslöjas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab