Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
11.5.2012 / Landsbygdens Folk
Färre islänningar stöder medlemskap i EU
De flesta av motståndarna är anhängare av Självständighetspartiet, Framstegspartiet, den gröna vänstern och det nya partiet Samstaða medan socialdemokraternas väljare är mest positiva till EU, uppger nättidningen ruv.is.
Utrikesminister Össur Skarphéðinsson anser att det starka motståndet mot EU härrör sig från makrillkonflikten, där EU tog parti för Norge och Storbritannien. Behandlingen av Icesave-frågan har också påverkat stämningarna.
Enligt Össor kan opinionerna ännu vända då förhandlingarna avslutas och islänningarna inser att landets intressen ändå bäst skyddas av EU. Samtalen kommer på inga villkor att avbrytas, försäkrar ministern.
Enligt vänsterpartiets och de grönas viceordförande Katrín Jakobsdóttir är resultatet av utfrågningen inte förvånande.
Om islänningarna betraktar sin situation i ett större sammanhang och jämför med den rådande situationen i EU, ser det inte så illa ut för Island. Katrín räknar med att islänningarna kommer att avvisa ett EU-medlemskap i folkomröstningen.
Jordbruket och fisket är svåra områden i förhandlingarna. Jordbrukarna kräver att Island ska få bibehålla sitt nuvarande nationella stöd till jordbruket. Islänningarna vill också hålla kvar sina tullar på jordbruksprodukter från andra EU-länder.
Island startade sina anslutningsförhandlingar med EU i juli 2010 som en följd av bankkrisen. Hittills har 13 kapitel öppnats medan 10 kapitel redan har avslutats. Folkomröstningen om ett medlemskap arrangeras troligen i slutet av år 2013.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab