Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
11.5.2012 / Landsbygdens Folk
Vårbruket kom trevande igång
Det kyliga vädret i slutet på april bromsade upp inledandet av tillväxten i höstsäd och vall. Våren kommer ännu i normal tidtabell, men är några dagar senare då man jämför med föregående tidiga vårar.
Höstsäden ser ut att ha övervintrat bra förutom i Birkaland, där man påträffat råg- och höstvetebestånd i sämre skick än normalt. Vallen har övervintrat bra i hela landet.
Sådden av vårsäd inleddes förra veckan vid kustområden i södra Finland, Nyland och sydvästra Finland. På de gynnsammaste områden i södra Österbotten inleddes sådden av vårsäd de sista dagarna i april. I mellersta delarna av landet väntas sådderna inledas denna vecka och i norr först efter ett par veckor.
Sådden av sockerbeta inleddes i månadsskiftet april-maj vid kustområden i södra Finland och i sydvästra Finland. Även sådden av raps inleddes förra veckan.
Tillväxten hos jordgubbe och knopputvecklingen hos bärbuskar och fruktträd har kommit igång i södra Finland och vid kustområden. På övriga områden i landet är växtbestånden ännu i vila. I bär- och fruktodlingar har vinterskador tillsvidare inte påträffats. Det tjocka snötäcket och den konstanta temperaturen på vårvintern har främjat övervintringen. Vinterskador kan bedömas noggrannare först när tillväxten inletts ordentligt.
Sättningen av tidig potatis inleddes i Egentliga Finland och i Åbolands skärgård i början av april. Sättningsförhållandena var utomordentliga speciellt i de lättaste jordarna. I de första växtbestånden har plantorna redan kommit upp, men det kyliga vädret har bromsat upp tillväxten.
De första trädgårdsärterna såddes på de snabbast upptorkade och varmaste åkerskiften i Egentliga Finland i mitten av april. Sådden av tidig morot och övriga tidiga grönsaker inleddes i slutet av april.
Planteringen av kinakål och isbergssallat inleddes i början av april på Åland. Planteringen av tidig kål och blomkål samt isbergssallat inleddes i södra Finland i slutet av april.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab