Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
11.5.2012 / Landsbygdens Folk
Mindre chipspotatis på Åland
- Det är oroande att potatisarealerna minskar. Vi behöver nog kunna förse Chipsen med råvara, kommenterar Ålands producentförbunds vikarierande vd Henry Lindström.
En av dem som slutat med chipspotatis är jordbrukaren Staffan Bengtz i Jomala. Han har varit ordförande för det åländska potatisutskottet/odlarrådet som skött prisförhandlingarna med Ab Chips, men har nu lämnat sin plats. Någon ny ordförande har ännu inte utsetts.
Orsaken till de minskade åländska arealerna för chipspotatis är förstås sviktande lönsamhet.
- Det har varit dåliga skörderesultat de senaste åren. Speciellt för sorten Saturna, säger Chipsfabrikens odlingschef Christer Clemes.
Henry Lindström konstaterar att flera åländska odlare har haft rätt stora potatisarealer och odlat ganska intensivt, så att markerna emellanåt kan behöva vila med odling av andra grödor.
Trots den stora minskningen av potatisarealerna på Åland anser Christer Clemes att fabriken erbjuder odlarna ett konkurrenskraftigt pris. I december i fjol kom Chips och odlarrådet överens om att höja potatispriset med 1,5 cent per kilo som kompensation för att det nationella prisstödet på potatis togs bort.
Höjningen på 1,5 cent per kilo beräknas kompensera det borttagna prisstödet vid en medelskörd på 27 ton per hektar.
När det nationella prisstödet på 420 euro per hektar i tiden infördes sänkte Chips omedelbart sina priser i motsvarande grad.
I samband med prisuppgörelsen i december kom Ab Chips och odlarrådet också överens om att snabbt börja förhandla om ett nytt prisavtal som från 2013 långsiktigt kan trygga potatisodlingen på Åland. Dessa prisförhandlingar har ännu inte kommit igång.
- Det har inte hänt något ännu vilket bland annat beroende på att ÅPF har bytt vd, kommenterar Clemes.
Henry Lindström som tillträdde som ÅPF:s vikarierande vd i början av april säger att han valt att vänta till efter vårbruket med att sammankalla potatisutskottet för val av ny ordförande.
För årets potatisskörd är det prisavtalet från december 2011 som gäller. Detta avtal och priskompensationen för det förlorade nationella stödet gäller uttryckligen enbart för 2012.
Avtalet innefattar också en höjning av priset på potatissorten Verdi med 1 cent per kilo. Chipsfabriken vill på det sättet uppmuntra odlarna att satsa på Verdi i stället för Saturna som de senaste åren gett dåliga skördar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab