Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
11.5.2012 / Landsbygdens Folk
Förbundskongressen samlas kring temat miljö
Greppa Näringen drivs i samarbete mellan Jordbruksverket, Lantbrukarnas Riksförbund, länsstyrelserna samt ett stort antal företag i lantbruksbranschen. Projektet startade 2001 i tre län och idag verkar det i hela södra och mellersta Sverige, i 17 av Sveriges 21 län.
- Det viktigaste arbetssättet för Greppa Näringen är att åka ut på gårdar och sprida kunskap. Över 30.000 gårdsbesök har genomförts inom projektet sedan starten. En viktig framgångsfaktor är att ha god uppföljning genom att rådgivare återkommer till lantbrukaren under flera år och följer upp de åtgärder som provas. Med hjälp av olika nyckeltal får lantbrukaren en bra uppfattning om hur olika åtgärder kan leda till ökat utnyttjande av gårdens resurser och därmed bidra till både sänkta kostnader, ökad lönsamhet och mindre förluster till miljön. På djurgårdar samverkar utfodrings- och växtodlingsrådgivare för att ta ett helhetsgrepp, berättar projektcontroller Annsofi Collin, Lantbrukarnas Riksförbund, som gästföreläser vid kongressen.
Det finländska lantbrukets miljöfrågor uppmärksammas genom Järki-projektet. Här ligger fokus på ett förnuftigt främjande av vattenvård och naturens mångfald på gårdsnivå. Projektets huvudmål är att komma med åtgärdsförslag till det framtida miljöprogrammet för lantbruket, som tas i bruk 2014.
- Inom Järki-projektet utgår vi från gräsrotsnivån genom träffar med odlare, rådgivare och lokala och regionala tjänstemän. Vi försöker identifiera problem och lösningar inom de existerande systemen. Då aktörerna på gräsrotsnivå har intervjuats, för vi idéerna vidare till nationell beslutsfattarnivå. Vi beaktar även nya metoder och resultat som presenteras av miljöprojekt speciellt i våra nordiska grannländer. På så sätt önskar Järki-projektet introducera ett nytt tänkande i debatterna som gäller vattenvård, naturens mångfald och landsbygdens användning för rekreation såsom jakt och ornitologi, summerar rådgivare Kaisa Tolonen, Järki-projektet.
Kongressgästerna erbjuds även möjlighet att bekanta sig med miljörelaterade besöksmål såsom Söderfjärdens jordbruksområde, världsnaturarvet Kvarkens skärgård samt Westenergys avfallskraftverk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab