Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
4.5.2012 / Landsbygdens Folk
SLC:s styrelse kräver kortare avtal
SLC:s styrelse hoppas att handeln tar utspelet seriöst.
Styrelsen hänvisar till konkurrensverkets rapport från januari. Enligt rapporten innehåller handelns agerande gentemot förädlingsindustrin förfaranden som möjligen inte hör till god handelssed.
SLC:s styrelse har flera gånger ifrågasatt de långa avtalen mellan handeln och förädlingsindustrin om prissättning på livsmedel.
De långvariga avtalen gör det svårt för förädlingsindustrin att beakta nödvändiga höjningar av producentpriserna i sina försäljningspriser.
Handelns konsumentprissättning styrs inte av några avtal, påpekar styrelsen. I producenternas diskussioner med handeln har det framkommit att handeln har en svag uppfattning om nivån på produktionskostnaderna i producentledet.
Oberoende av avtalslängd borde producentpriset snabbt kunna justeras när produktionskostnaderna förändras.
Mekanismerna kring prisförhandlingarna bör utvecklas så att detta blir möjligt, konstaterar SLC:s styrelse.
Svängningarna i produktionskostnaderna är nu betydligt större än vad de varit då nuvarande avtalspraxis infördes. Förändringarna i jordbrukspolitiken har även grundat sig på antagandet att jordbrukaren ska få ett bättre pris för sina varor. Detta har inte skett.
Förändringarna i EU:s gemensamma jordbrukspolitik kräver en genomgång av konkurrenslagstiftningen på både europeisk och nationell nivå, påpekar SLC:s styrelse.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab