Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
4.5.2012 / Landsbygdens Folk
Risker finns med okontrollerat utsäde
- Sortäktheten på okontrollerat utsäde är osäker. Det samma gäller utsädets skick. Det finns inte heller garantier för grobarheten vilket kan förorsaka obehagliga överraskningar, säger ordföranden för utsädeshandlarnas förening Jukka Hollo i meddelandet.
I Finland regleras utsädeshandeln av lagen om handel med utsäde och lagen om växtförädlarrätt. Enligt de lagarna är det bara certifierat utsäde, som får marknadsföras i Finland. Livsmedelssäkerhetsverket Evira övervakar utsädeshandeln och kvaliteten på utsädet i vårt land.
- Försäljning av ocertifierat frö som utsäde strider mot lagen om utsädeshandel och mot växtförädlarens rättigheter och är därigenom olaglig, säger överinspektör Ritva Vallivaara-Pasto vid Evira i meddelandet från utsädeshandlarnas förening.
Hon påminner vidare om att risken för spridning av flyghavre är stor, när man använder okontrollerat utsäde.
Den som använder okontrollerat utsäde kan inte heller anhålla om ersättning, ifall utsädet visar sig vara något annat än det utlovade, påpekar Vallivaara-Pasto.
Jordbrukaren har i alla fall enligt lagen rätt att använda eget utsäde på sina odlingar, även av skyddade sorter. När det gäller dessa skyddade sorter måste jordbrukaren betala den så kallade TOS-avgiften till den som har rättigheten till sorten.
Inför den instundande odlingssäsongen har de mest efterfrågade sorterna ganska hastigt sålts slut. Det gäller i synnerhet korn och havre. Sorter av olje- och proteingrödor finns det i alla fall gott om ännu, till exempel rybs, ärt och åkerböna, påpekar utsädeshandlarföreningen i sitt meddelande.
Det borde enligt föreningen även finnas en god efterfrågan på de här grödorna i höst.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab