Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
4.5.2012 / Landsbygdens Folk
Cioloș föreslår negativlista mot missbruk av CAP-stöd
En av nyheterna i EU-kommissionens CAP-förslag hösten 2010 var att jordbruksstöd i framtiden endast borde beviljas till aktiva jordbrukare. Tanken var att minska det missbruk som tär på jordbrukspolitikens trovärdighet hos allmänheten.
CAP-förslaget förutsätter att minst fem procent av inkomsterna härstammar från jordbruk för att en person ska godtas som aktiv jordbrukare. Men medlemsländerna har befarat att papperskriget ska öka om definitionen inte kan preciseras noggrannare.
Med tiden har de flesta medlemsländer ändå börjat öppna sig för förslaget, med förbehållet att definitionen måste anpassas till lokala förhållanden. Också Finland anser att regeringarna bör bestämma hur en "aktiv jordbrukare" ska se ut i respektive land.
Dacian Cioloş har nu vidareutvecklat sina idéer för hur EU ska se till att golfbanor, flygplatser och fastighetsmäklare utesluts som mottagare av jordbruksstöd. Cioloș vill införa en negativlista.
Tanken är att skapa en katalog med kriterier som utesluter branscher utan anknytning till jordbruk från stödsystemet. Företag och personer i sådana branscher måste bevisa att minst fem procent av deras inkomster kan härledas till jordbruk.
Samtidigt skulle myndigheterna avlastas genom att kontrollerna av vanliga jordbrukare som lyfter mer än 5.000 euro i jordbruksstöd faller bort.
Med en negativlista skulle bevisbördan flyttas från nationella myndigheter till potentiella stödmottagare. Därmed undviker man extra kostnader för de nationella myndigheterna, framhöll Cioloș vid rådsmötet i Luxemburg.
Han uppmanade det danska ordförandeskapet att skissera upp en reviderad definition. Förslaget fick ett gott mottagande av rådet och flera delegationer aviserade genast sitt stöd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab