Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
4.5.2012 / Landsbygdens Folk
Många bud om direktstöden på jordbruksministrarnas möte
Den övre gränsen för gårdsstöd är en typisk fråga där meningarna bland medlemsländerna går häftigt isär. Fronterna är fortfarande fasta mellan motståndare och förespråkare.
Tysklands jordbruksminister Ilse Aigner konstaterade att förslaget berör 28 tyska gårdar. I praktiken skulle ett stödtak sakna effekt. De stora gårdarna skulle splittras upp i mindre enheter för att kringgå reglerna.
Storbritannien, Tjeckien, Rumänien och Slovakien fortsatte att angripa kommissionens reformplaner på denna punkt. En majoritet av medlemsländerna förefaller däremot att förespråka övre gränser för stödet.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș försvarade förslaget. Enligt Cioloș är gårdarnas konkurrenskraft inte i fara. En begränsning av direktstöden för stora gårdar ger en chans att förbättra jordbrukspolitikens trovärdighet, löd hans argument.
I anslutning till rådsmötet lade femton medlemsländer fram ett diskussionsförslag med krav på en katalog med fler miljöåtgärder inom ramen för den första CAP-pelaren. Därmed skulle miljöåtgärderna anpassas bättre till rådande lokala förhållanden.
Tanken är att en jordbrukare kan välja tre lämpliga åtgärder ur katalogen. Den som fullföljer de utvalda åtgärderna skulle uppfylla de fordringar som berättigar till den gröna tredjedelen av gårdsstödet.
En annan föreslagen option är att flytta medel ur den första pelaren till landsbygdsprogrammen. Där skulle pengarna kanaliseras till miljöprogram utan nationell tilläggsfinansiering. En tredje option vore att förlänga listan med tvärvillkor.
Vid rådsmötet i Luxemburg försäkrade Cioloș att han är öppen för nya förslag till alternativ inom den så kallade förgröningen. Listan med åtgärder kan breddas men den gröna komponenten hör definitivt hemma i den första pelaren, inskärpte kommissionären.
Cioloș har också föreslagit nya CAP-åtgärder för att uppmuntra fler unga jordbrukare att etablera sig. Jordbrukarkåren är på väg att förgubbas, varnade Cioloș på mötet. Endast fjorton procent av EU:s jordbrukare är yngre än 40 år.
Kommissionen föreslår att två procent av de direkta stöden ska reserveras för nya jordbrukare under 40 år. En majoritet av medlemsländerna var ändå inte beredda att godta förslaget som sådant.
Finland Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Tjeckien, Bulgarien, Slovakien och Lettland anser att medlemsländerna frivilligt bör få välja hur de vill stöda unga jordbrukare. Då kan åtgärderna bättre anpassas till de lokala förhållandena.
Samma argument framfördes när det gäller stödet till småbrukare. Finlands jordbruksminister Jari Koskinen betonade det positiva i att produktionskopplade stöd också i fortsättningen kan beviljas. Stöden är viktiga, särskilt i svaga områden, sade ministern.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab