Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
27.4.2012 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet angriper förslag till nya LFA-kriterier
Kommissionen anser att de nuvarande socioekonomiska kriterierna inte lämpar sig för klassificeringen av mindre gynnade områden. I stället vill kommissionen införa åtta så kallade biofysikaliska kriterier.
Målet är ett enhetligt LFA-system som bättre ska beakta särdragen i medlemsländerna. Men planerna har kritiserats av såväl medlemsländerna som producentorganisationerna, då man fruktar att de nya kriterierna ska rensa ut nuvarande LFA-områden.
Nu hotar parlamentet att blockera förhandlingarna om kommissionen inte garanterar fullständig insyn i alla dokument. Detta gäller särskilt en utredning om reformens konsekvenser för medlemsländerna, som kommissionen inte vill ge ut.
Medlemsländerna har fått i uppdrag av kommissionen att utreda hur de nya kriterierna påverkar fördelningen av stöden. Kommissionen har tillgång till alla uppgifter, men hänvisar till att endast tolv medlemsländer har givit sitt samtycke till en offentlig publicering.
Debatten gick hög i Strasbourg senaste torsdag under en frågestund. Mer än tjugo parlamentariker begärde taltur för att kritisera kommissionens och det danska ordförandeskapets metoder.
Parlamentarikerna argumenterade att det inte går att stifta lagar utan komplett information. Dokumenten måste på bordet, annars blockeras beredningen av kommissionens nya modell.
EU-kommissionen har utarbetat en lista med biofysikaliska kriterier som utgångspunkt för en objektiv och entydig klassificering. Ett område skulle betraktas som mindre gynnat, om 66 procent av jordbruksmarken uppfyller minst ett av kriterierna.
De kriterier som föreslås är låga temperaturer, värmebelastning, markdränering, markens struktur och stenighet, rotdjup i marken, markens kemikaliska egenskaper, markens fuktighetsbalans samt lutningsgrad. Finland torde i sin helhet uppfylla kriteriet för låga temperaturer.
Inom EU används i dag över etthundra skiftande kriterier som avgör om en region kan få stöd enligt reglerna för mindre gynnade områden. Den europeiska revisionsrätten har kritiserat denna mångfald, som anses försvåra en rättvis behandling.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab