Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
27.4.2012 / Landsbygdens Folk
USA och EU dryftar samtal om frihandel
USA:s representant för handelsfrågor Ron Kirk och EU:s handelskommissionär Karel de Gucht vill i juni lägga fram en mellanrapport med preliminära optioner för eventuella förhandlingar. Bland annat ska parterna utreda i vilken utsträckning starkare band över Atlanten kan bidra till nya arbetsplatser. I slutet av året ska slutliga rekommendationer presenteras.
Washington har den senaste tiden sänt ut tydliga signaler att president Barack Obama gärna skulle se ett bilateralt frihandelsavtal med EU. Inom Obama-administrationen är man enig om att ett övergripande handelsavtal med EU kan medföra många fördelar. En viktig förutsättning är att jordbruket införlivas i förhandlingarna.
Amerikanska experter anser att förhandlingar som inkluderar jordbruket har goda möjligheter att lyckas, eftersom synen på jordbrukspolitiska frågor med tiden har blivit mer likartad i både USA och EU.
Starka grupper inom näringslivet på båda sidor av Atlanten hoppas på snabba utredningar så att förhandlingarna kan starta på allvar så snart som möjligt. De har uppmanat president Barack Obama och EU:s ordförande Herman Van Rompuy och EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso att bädda för en snabb process med en förhandlingsstart redan inom detta år.
De amerikanska jordbruksorganisationerna är positiva och angelägna om att jordbruket ska ingå som ett viktigt element i förhandlingarna. Farmarna hoppas på ett öppnare tillträde till den europeiska marknaden.
EU har genom åren fått ta häftig kritik för sina särbestämmelser för jordbruket, som av amerikanerna för det mesta uppfattas som protektionistiska handelshinder.
USA:s jordbrukarlobby vill att förhandlingarna om jordbruket ska föras enligt principen om "single undertaking", som innebär att varje enskild fråga måste lösas innan den slutliga överenskommelsen skrivs på.
För det europeiska jordbruket är USA redan den största exportmarknaden före Ryssland och Schweiz. Senaste år exporterade EU jordbruksprodukter till USA för ett värde av 14,6 miljarder euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab