Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
20.4.2012 / Landsbygdens Folk
Inofficiell arbetsgrupp samlas kring CAP och 141-lösningen
Till medlemmar i arbetsgruppen kallas bland andra representanter för producentorganisationerna och forskningsinstitutionerna. Med gruppens hjälp ska den beredning av stödhelheten som redan pågått en längre tid kompletteras.
Minister Koskinen påminner i sin blogg om att forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT inför sommaren färdigställer en rapport gällande utvärderingen av den pågående perioden för 141-stödet, detta enligt EU-kommissionens beslut.
- Utvärderingsarbetet ger värdefull information för beredning av förslaget om ett nytt 141-stöd, hävdar minister Koskinen.
Han påpekar att motiverade förväntningar riktas mot såväl EU-stöden som de nationella stödsystemen.
- Som en följd av jordbruksreformens omfattning är vi i alla fall tvungna att vänta på besluten. Det kräver tålamod, men vi kan inte diktera tidtabellen.
När man bygger upp en helhet av stödformerna är det enligt ministern ett centralt villkor att EU-stödens finansiering och struktur måste vara klara innan man kan anpassa de nationella stöden därefter.
- I Finland måste vi därför sätta oss noggrant in i detaljerna i EU:s kommande stödsystem med beaktande av de speciella dragen i vårt jordbruk. Först därefter är det möjligt att finslipa helheten i de nationella stöden.
Av den orsaken kan man enligt minister Koskinen inte börja förhandla om anslag eller stödobjekt i 141-stödet förrän huvudlinjerna dragits för åtgärderna i den gemensamma jordbrukspolitiken och hur de finansieras.
- Pengar har en central betydelse i planeringen av helheten, påpekar minister Koskinen. Medlen tryter i såväl EU-kassan som den nationella kassan, vilket höjer svårighetsgraden. En animerad diskussion om den nya finansieringsperioden 2014-2020 för EU-budgeten pågår mellan medlemsländerna, men något färdigt resultat är inte i sikte inom någon särskilt snar framtid. Samtidigt måste vi vänta på planeringen och anpassningen av den nationella finansieringen som en del av helheten.
Vidare påminner ministern i bloggen om att de direkta stöden från EU utgör cirka 30 procent av stödet till jordbrukarna.
- De stöden är utsatta för ett hårt förnyelsetryck, till exempel med tanke på miljöpåverkan. Inom utvecklingsstöden för landsbygden är LFA- och miljöstöden speciellt viktiga för Finland. Deras andel av stödhelheten är cirka 40 procent.
Ministern påpekar ännu att nästa år, 2013, är det sista året i den nuvarande perioden för 141-stödet.
- Det finns tillräckligt att göra med att samla klossarna i det här bygget, så att vi kan få en ny stödhelhet att fungera tillfredsställande med början 1.1.2014, skriver minister Jari Koskinen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab