Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
20.4.2012 / Landsbygdens Folk
Argentinas handelspolitik kan skada Mercosursamtal
YPF är Argentinas största oljebolag med spanska Repsol som majoritetsägare. Den argentinska staten privatiserade YPF på 1990-talet. Det spanska oljebolaget har 57 procent av aktierna.
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barrosos sade på tisdagen att han är mycket besviken över Argentinas handlande. Kommissionen beslöt genast att uppskjuta de samtal med Argentina som var planerade denna vecka.
Förstatligandet av YPF har förorsakat stor ilska i Spanien och åtgärden förväntas ytterligare anstränga Argentinas förhållande till EU.
EU och ett dussintal WTO-länder ondgör sig sedan länge över att Argentina försvårar importen av en lång rad produkter, bland annat livsmedel. I samband med ett utskottsmöte senaste vecka i WTO-högkvarteret i Genève, kritiserades Argentina för att använda sig av tvivelaktiga, importbegränsande metoder som förorsakar förseningar och höga tilläggskostnader för utländska exportörer.
Argentinas regering utvidgade för fyra år sedan sin förteckning över produkter som inte automatiskt kan beviljas importlicenser, bland annat traktorer. I juli 2010 blockerade landet sina hamnar för diverse livsmedelsprodukter från EU, bland annat danska mjölkprodukter.
De senaste fördröjningsåtgärderna går ut på att kräva separata föranmälningar och importtillstånd för varje enskild affärstransaktion.
Representanter för Argentinas regering ville inte vidkännas någon skuld under WTO-mötet i Genève. Enligt argentinarna är åtgärderna förenliga med WTO:s regler.
Argentinas märkliga handelspolitik är inte ägnad att gynna klimatet i de pågående förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och Mercosur.
EU:s förhandlare har tidigare visat sin förargelse över öppet protektionistiska åtgärder som framför allt utövas av Argentina och Brasilien. Länderna får tydlig kritik i EU-kommissionens rapport om internationella handelshinder.
Argentinas importbegränsningar försvårar till och med samarbetet inom Mercosur. Den senaste tiden har Uruguay och Paraguay uttryckt sitt stora missnöje över Argentinas osolidariska protektionism. Argentina innehar för närvarande det roterande ordförandeskapet i Mercosur. EU:s handelskommissionär Karel de Gucht sade nyligen att han inte väntar några framsteg innan Brasilien i sommar tar över ledningen för Mercosur.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab