Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
20.4.2012 / Landsbygdens Folk
Nya EU-direktivet kan höja grispriserna
I sin rapport beskriver Bpex tre möjliga konsekvenser av EU-direktivet för grisnäringen efter år 2013. Det första scenariet utgår från den rådande situationen i medlemsländerna och den sannolika utvecklingen på marknaderna. De två övriga scenarierna beskriver en extremare utveckling där EU-kommissionen intar en hård attityd mot länder som inte följer regelverket samt risken för en stark strukturomvandling inom branschen.
Enligt det första scenariet kan produktionen av griskött under 2013 minska med fem procent, jämfört med nivån år 2011. Detta kan medföra en prisökning på tio procent för slaktfärdiga grisar som produceras enligt direktivet. Priset för icke-kompatibla grisar kommer sannolikt att falla. Samtidigt kan behovet att rationalisera bort överkapacitet inom slakterisektorn öka.
Det andra scenariet utgår från att EU-kommissionen intar en extremt hård linje. Grisproduktionen minskar med tio procent, då producenter som inte följer direktivet faller bort. Detta kan leda till en brist på griskött i EU med betydande prishöjningar. Prishöjningarna skulle sannolikt överföras till konsumenterna, vilket i sin tur ökar pressen att importera mer griskött från länder utanför EU med lägre produktionsstandarder.
Det tredje scenariet räknar med en grundläggande omstrukturering av grisproduktionen i EU, så att produktion och slakt fördelas mellan olika länder och regioner. Då ökar behovet av långa transporter av smågrisar från producenter i nordvästra Europa till slakterier i lågkostnadsländer i östra och södra Europa. En sannolik följd vore ett omfattande motstånd från konsumenterna mot sådana transporter.
Enligt rapporten är ett betydande antal producenter inställda på att lämna branschen, eftersom de är ovilliga eller oförmögna att följa reglerna.
För närvarande är endast tre medlemsländer - Storbritannien, Sverige och Danmark - helt färdiga med omställningen. Nio övriga länder förväntas meddela EU-kommissionen att de kommer att uppfylla kriterierna före slutet av året. Ytterligare sju medlemsländer tror att 90 procent av produktionen uppfyller direktivet före årsskiftet. Fem länder räknar med att 50-70 procent av produktionen hinner ställas om, medan tre EU-länder inte ens klarar att genomföra hälften av ombyggnadsbehovet.
Bpex-rapporten uppmanar branschen att hålla efter EU-kommissionen och medlemsländerna för att se till att lagstiftningen följs enligt de planer som alla medlemsländer har kommit överens om. Branschen måste ta lärdom av det som hände då äggdirektivet infördes. Äggmarknaden och prisbildningen har störts allvarligt då flera medlemsländer har försummat att följa direktivet, heter det i rapporten.
EU-kommissionen har lovat EU-parlamentet och grisproducenterna att hålla efter medlemsländerna så att de anstränger sig för att uppfylla grisdirektivet i möjligast stor utsträckning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab