Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
20.4.2012 / Landsbygdens Folk
Hopplöst läge oroar potatisodlarna inför årets säsong
8-12 cent per kilo. Det är vad potatisodlarna får för sin produkt sedan hösten. Enligt Antfolks kollega Patrik Norrvik är det rejält under en acceptabel nivå.
- Vi måste också räkna med att kostnader för gödsling och bränsle har stigit märkbart. För att få det att gå runt borde vi få över 20 cent per kilo. Och då ska man också komma ihåg att potatisstödet har försvunnit, säger han.
Potatisstödet är ett nationellt stöd på cirka 400 euro per hektar som Finland har betalat ut efter EU-inträdet. Men från och med nu är det stopp. I januari fick odlarna stödet retroaktivt för sista gången och det innebär att viktiga slantar försvinner.
- Det påverkar ekonomin mycket att potatisstödet försvinner. På tio hektar handlar det om cirka 4.000 euro som försvinner. Och det är pengar som måste in på andra sätt och därför måste producentpriserna upp, säger Norrvik.
Men det finns inget som tyder på att partihandeln kommer att höja priserna som producenterna får sina produkter. Potatis finns i överflöd på marknaden samtidigt som handeln förvärrar läget ytterligare genom att ta in utländsk tidig potatis.
- Importen av tidig potatis påverkar finska konsumenter negativt när den inhemska varan kommer ut på marknaden. Känslan av att det finns nypotatis i affären är borta på grund av att konsumenterna redan har sett dem i flera månader i butikshyllan, menar Antfolk.
Men enligt honom kan partihandeln inte längre skylla på att potatis subventioneras av staten när potatisstödet är borta.
- Nu kan vi kräva högre priser och vi kan bara hoppas att de går med på kraven. För i och med att potatisstödet försvann gick de finländska potatisodlarna med på en sju miljoner euro stor lönesänkning. Det här är pengar som måste tas någon annanstans ifrån.
En positiv sak enligt Norrvik och Antfolk är att potatisstödet ersätts av ett stöd för produktion av stärkelsepotatis. Det kan få en del av de odlare som har gått över från stärkelseproduktion till odling av matpotatis att lägga om produktionen på nytt.
- Jag tror att antalet odlare som odlar stärkelsepotatis på kontrakt ökar i och med det här. För det finns säkerligen många som resonerar att det lönar sig att gå över till det från att ha odlat matpotatis när stödet införs.
- För det handlar om en pott på 3,5 miljoner euro och uträknat på cirka 6.000 hektar blir det 560 euro per hektar för de odlare som har stärkelsepotatiskontrakt med industrin.
Att en del av de finländska odlarna som odlar matpotatis lägger om till stärkelseproduktion är viktigt. För i slutändan grundar sig problemen med låga producentpriser delvis på att det råder överproduktion av matpotatis.
- Åtminstone tusen hektar borde läggas om till stärkelseproduktion och vi hoppas att allt fler börjar lägger om produktionen, konstaterar Antfolk.
han räknar också med att odlare kommer att tvingas upphöra med sin verksamhet på grund av det ogynnsamma läget.
- Jag tror att det redan nu i vår sätts mindre potatis, eftersom många inte klarar den nuvarande pris- och kostnadsbilden. Om ingenting sker kommer vi att se odlare som går i konkurs inom kort.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab