Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
13.4.2012 / Landsbygdens Folk
Slut på överproduktionen av griskött i Finland
Ett slut på överproduktionen betyder att den dåligt lönsamma exporten minskar. Även på andra håll i Europa har produktionen av griskött anpassats, vilket leder till att marknaden blir tydlig. Priserna förväntas öka med cirka 5 procent i år.
Förändringarna i produktionen av griskött har också en klar inverkan på den inhemska foderspannmålsmarknaden, då minskningen av grisproduktionen även minskar efterfrågan på foderspannmål.
Samtidigt leder vinterns och vårens höga priser till att producenterna ökar sin produktion av foderspannmål. Priserna kommer att sjunka under hösten, eftersom efterfrågan minskar medan utbudet ökar.
Veteproduktionen kommer att minska avsevärt i Finland, medan den ute i världen förblir i stort sett på samma nivå som senaste år. Användningen av vete kommer dock att minska och i lagren finns ännu gott om spannmål som följd av fjolårets rekordskörd. Därmed kommer priset att sjunka under hösten.
Höga energipriser kommer också att höja kostnaderna för hela livsmedelskedjan. De skattehöjningar som trädde i kraft i Finland i början av året av drar åt kommande konsekvenser mer än tidigare. Den osäkerhet som finns gällande oljepriserna gör att kostnadsnivån fortfarande är hög, även om kostnadsökningen jämfört med i fjol kommer att avta betydligt.
Minskningen av priserna på foderspannmål förväntas sänka foderkostnaderna. Husdjursproduktionens relativa ställning i förhållande till växtproduktionen förbättras betydligt i år som en klar följd av de stigande producentpriserna.
Enligt PTT:s prognos minskar jordbruksinkomsterna i år igen. Spannmålens prissänkning och höga priser på insatsvaror drar ner företagsinkomsten med cirka 8 procent jämfört med i fjol.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab