Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
13.4.2012 / Landsbygdens Folk
Producenter vill göra stärkelse av överloppsmatpotatis
Landets matpotatismarknad har i vår ett stort behov av alternativ användning av överloppspotatis, eftersom potatisodlarna har mycket potatis kvar i lager jämfört med i fjol.
Enligt potatisutskottets ordförande, Jan Porander från Lappfjärd, finns det mycket potatis som är för stor eller som annars inte uppfyller packeriernas kvalitetskrav. Den här potatisen har ingen adress, eftersom den inte duger för den inhemska matpotatismarknaden. Skaleriernas förmåga att ta emot överloppspotatis är också begränsad.
- EU:s marknadsordning för potatisstärkelse upphör att gälla den första juli i år, säger Porander. Men vi anser att vi kan ta efter länderna på kontinenten som hela vintern malt matpotatis.
Att odlarna under fjolåret fick exportera potatis till Ryssland lättade på marknadstrycket och förbättrade därmed odlingspriset. Men nu har exportmängden återgått till det normala och överbliven potatis tynger marknaden och pressar ner det redan låga odlarpriset. Samtidigt försvåras även försäljningen av kvalitativt fina partier.
Potatisodlarna anser att de redan deltagit i statens spartalko i och med att staten under de senaste budgetnedskärningarna tagit bort det nationella stödet på ungefär sju miljoner euro.
- Det är ingen liten sak vi har gjort från potatisnäringens sida för att balansera statens utgifter, säger Porander. Att man skulle tillåta att göra stärkelse av matpotatis skulle inte medföra några extra utgifter utan mer handla om god vilja.
Stärkelsefabriken i Lappo är både villig och har möjlighet att ta emot matpotatis. I Finland fylls inte potatisstärkelsens produktionskvot heller den här perioden, så det finns rum på marknaden för extra stärkelse, skriver man i förslaget. Man skulle även se till att potatisen inte får ett dubbelt stöd och verksamheten skulle vara kostnadsneutral för både Finland och EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab