Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
13.4.2012 / Landsbygdens Folk
IB-virus har upptäckts på flera hönsgårdar
IB (infektiös bronkit) är en mycket smittsam virussjukdom som drabbar tamhöns. Symptomen är snuva, hosta och rinnande ögon och näbb. Producenten kan också märka sjukdomen genom att hönsen är trötta, äter mindre och värper mindre.
Ofta blir fåglarna friska efter ett par veckor, men om kycklingar drabbas kan deras äggledare skadas vilket leder till att de som hönor aldrig börjar värpa. Gödkycklingar växer också mindre, vilket leder till en ekonomisk förlust.
Sjukdomen IB fanns i Finland på 1970-talet. Då började man med vaccinationer och småningom försvann sjukdomen. Men nu är den alltså här igen.
Det första fallet av IB upptäcktes i en hönsgård i sydöstra Finland för ett år sedan. Man kunde dock inte fastställa var smittan hade kommit ifrån.
När man började undersöka flera hönsgårdar upptäckte man att det fanns antikroppar mot IB-virus i ganska många hönsbesättningar. Särskilt vanlig verkar IB vara på så kallade hobbyhönsgårdar, men där har virustypen varit en annan än på den första gården.
- Jag vill uppmana alla som har en hönsbesättning att vara uppmärksamma och försiktiga. IB är en mycket smittsam sjukdom som kan spridas också via luften. Vi människor kan sprida sjukdomen via redskap, skodon och vår hud. Därför borde vi minnas 48-timmarsregeln om vi har varit utomlands och varit i kontakt med höns. Den här sjukdomen är nämligen vanlig i Mellaneuropa samt i både Sverige och Danmark, säger veterinär Hannele Nauholz på ETT.
Nauholz uppmanar producenter som märker att hönsen har obestämda symptom att kontakta en veterinär. Bara på det sättet kan sjukdomen konstateras och man kan försöka hindra smittan att sprida sig.
Nauholz är också kritisk till att hobbyhönsgårdarna ofta köper och byter hönor utan större försiktighet. IB och andra sjukdomar sprider sig då lätt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab