Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
10.4.2012 / SLC
Risken för skador av granbarkborre stor - bekämpning av insektsskador nu viktigt i södra delen av landet (JSM)
Jord- och skogsbruksministeriet, Finlands skogscentral, Helsingfors 10.04.2012 
 
Under de senaste åren har skador av granbarkborre ökat oroväckande i synnerhet i sydöstra och södra Finland. Förödelserna efter stormarna Tapani och Hannu innebär också ökade risker för skador i södra och nordvästra Finland. För att förebygga skador borde man i tid köra bort stormdrabbade granar från skogarna och mellanlagren, påminner jord- och skogsbruksministeriet. 
 
Enligt lagen om bekämpning av insekt- och svampskador ska skadade barrträd köras bort från förutom vägkanter också från skogar. I södra och mellersta Finland ska tallvirket bort senast den 1 juli och granvirket den 1 augusti. Det rekommenderas emellertid att granvirket körs bort redan tidigare. 
 
Skogsägaren svarar för bortkörning av virket. Finlands skogscentral övervakar att lagens bestämmelser följs. I vår börjar Skogsforskningsinstitutet tillsammans med Finlands skogscentral följa upp och bedöma riskerna med stammar av granbarkborre. Granbarkborre som tillhör barkborrar förekommer naturligt i vårt land. Under normala omständigheter angriper de i regel nyfällda eller skadade träd.
 
Granbarkborrar har växt i oroväckande antal och angripit även vuxna träd. Troligen har de senaste årens varma och torra somrar bidragit till tillväxten då granbarkborren hunnit göra två nya generationer i södra Finland, i stället för normalt en. Situationen kommer antagligen att förvärras om somrarna fortsätter att vara varma. 
 
Snabba insatser kan hindra skador
 
I Finland måste vi ta större hänsyn till skogshygienen. Just nu gäller det att utföra aktiva insatser för att skadorna inte sprider sig och åstadkommer en epidemi. 
 
Det är lönt att skogsägare inspekterar sina granskogar. Gamla skogar är mest utsatta för skador, varför det lönar sig att förnya skogen i tid. Värdet av insektdrabbat virke är en tionde del av värdet av friskt virke. 
 
Försummelser leder till ersättning
 
Skogsägare ska också lägga märke till att om ägaren försummar den lagstadgade skyldigheten att köra bort det skadade virket i tid och om skadorna sprider sig till grannskogen, är ägaren skyldig att betala ersättning. Om skadorna sprider sig från ett lagstadgat eller därmed jämförbart skyddsområde till en ekonomiskog, är staten ersättningsskyldig. 
Om det inte går att transportera bort barrvirket eller de skadade träden eller om det rör sig om en permanent lagringsplats, ska virket antingen avbarkas, övertäckas och sprinklas oavbrutet i två månaders tid från ingången av juni eller behandlas med bekämpningsmedel. 
Mer information (på finska) om granbarkborre och bekämpning av den: 

Ytterligare information: 
Jord- och skogsbruksministeriet
överinspektör Sanna Paanukoski, tfn 040 771 41 13
Finlands skogscentral
föredragande, beredskapschef Yrjö Niskanen, tfn 0400 653 863
Skogsforskningsinstitutet
längre hunnen forskare Heli Viiri, tfn 050 391 3126

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab