Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
4.4.2012 / SLC
Uttalande från NSP:s vårmöte
UTTALANDE FRÅN NSP:S VÅRMÖTE DEN 3.4.2012 I PERNÅ
 
Jordbrukarna kräver rättvis andel av livsmedlens försäljningspris
NSP:s vårmöte framhåller att jordbrukarna är berättigade till en rättvis andel av livsmedelspriset. Jordbrukarnas ekonomi har under de senaste åren blivit alltmer pressad, samtidigt som handeln har ökat sina marginaler. Både konsumenter och jordbrukare förlorar på att handeln utnyttjar sin starka ställning för egen vinning.
 
Inför påsk har det uppstått en viss brist på ägg i butikerna. I ett läge då äggproducenterna vidtagit omfattande åtgärder för att bemöta nya produktionskrav är prisdifferensen mellan konsument- och producentpriset på ägg oförklarligt stor. Handelns andel av konsumentpriset på ägg har ökat och man kan fråga sig varför handelns andel uppgår till ca 50 procent? Handelns arbetsinsats och mervärde för äggen är trots allt marginell jämfört med producenter och packerier.
 
För att vi också i fortsättningen skall kunna njuta av goda och säkra finländska livsmedel, bl.a. ägg fria från salmonella, måste bonden få en tillräcklig och rättvis andel av priset. Av t.ex. rågbrödets butikspris får den finländska odlaren idag endast ca 4 procent. Genom en rättvis prissättning, och då vi väljer livsmedel av inhemska råvaror, säkrar vi sysselsättningen för ca 300 000 finländare i matkedjan. De inhemska livsmedlen känner vi igen på ursprungsmärket Gott från Finland (svanflaggan) samt inhemska grönsaker och potatis på Groddbladet.
 
Outnyttjade resurser i skogen
 
Skogarna i Finland sköts överlag på ett långsiktigt och hållbart sätt, vilket resulterat i en god tillväxt. I skogarna växer därför tillräckligt med hållbart producerad råvara för industrin, biomassa till förnybar energi samt virke av hög kvalitet för byggande. Stor vikt läggs även vid bevarandet av skyddsvärda områden och biotoper. Den finländska jord- och skogsbrukssektorn har en stor energipotential, som för tillfället inte kommer i användning. Om inga åtgärder vidtas för att bättre utnyttja skogsenergin, kommer Finland inte att uppnå den ambitiösa energipolitiska målsättning som man gått inför, konstaterar NSP:s vårmöte.
 
Skogsenergin är det effektivaste sättet att uppnå energimålsättningarna. Skogsenergin har dessutom positiva effekter på sysselsättningen och förväntas även skapa innovativa lösningar för export. Nedskärning av anslagen för skogsvårdsåtgärder och för uttag av skogsenergi, leder dessvärre till att regeringsprogrammets målsättningar för utnyttjande av skogstillgångarna och bioenergi blir omöjliga att uppnå. Nu krävs politiska beslut som skapar möjligheter att utnyttja skogens outnyttjade resurser!
 
NYLANDS SVENSKA PRODUCENTFÖRBUND NSP r.f.  

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab