Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
24.2.2012 / Landsbygdens Folk
Flera nya jordbrukare riskerar bli utan miljöstöd i två år
- Det handlar inte heller om någon merkostnad för staten, eftersom de berörda åkrarna har varit med i miljöstödet hittills. Det skulle de även ha varit i år om arrendet fortsatt.
SLC, som kommer att avge ett utlåtande om förordningsutkastet inom kort, anser att jord- och skogsbruksministeriet ensidigt tagit beslut om vem som ges möjlighet att teckna nya miljöstödsförbindelser.
- I samband med budgetdiskussionerna inför i år beskars miljöstödet med cirka 10 miljoner euro, påminner ordföranden om. Då konstaterade jord- och skogsbruksministeriet att detta inte har någon inverkan på de förbindelser som kommer att tecknas de närmaste två åren som är kvar av Finlands landsbygdsutvecklingsprogram, där miljö- och LFA-programmen ingår.
Holger Falck berättar att SLC har tagit upp problemet i de regelbundna diskussionerna med jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen (saml) och tjänstemännen på ministeriet.
I utkastet finns också andra brister som bör korrigeras enligt SLC. I årets statsbudget nämns att 18.300 hektar åker kan tas med i LFA- och miljöstödsprogrammen från den så kallade väntelistan som upprättades 2004.
SLC anser att det är positivt att arealen ytter om programmen minskar.
Åkrar som odlats av hävd bör dock också fås med, konstaterar SLC. För många jordbrukare är de här åkrarna lika betydande som de nyröjda åkrarna. Problemet med dessa åkrar av hävd är att de aldrig anmälts till väntelistan 2004.
Statsrådet torde godkänna förordningen under våren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab