Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
24.2.2012 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen backar stödet för klenvirke
- Vi måste granska helheten först och sedan se hur vi kommer framåt. Det kommer att ta tid, i synnerhet i fall lagen måste ändras. Det är under alla omständigheter klart att vi inte kan fortsätta med att betala stöd för utdrivning och flisning av energivirke enligt lagen om hållbart skogsbruk hur länge som helst. Kommissionen har anmärkt på de här stödformerna i ett tidigare skede.
På frågan om vilken inverkan det får på råvarans ursprung om stödet betalas till flisföretagare eller energiproducenter svarar Marja Hilska-Aaltonen att den ursprungliga motiveringen för stödet var att det kostar att avverka och driva ut klenvirke från skogen.
- Det här förstår kommissionen. Däremot vill man hålla skogsbruk och energiproduktion åtskilda från varandra.
Stefan Thölix tror att det är möjligt att arbeta fram en kommande lagstiftning. Bekymret är enligt honom om man kan hålla kvar stödet för flisning och utdrivning av energivirke tills vi får en ny lagstiftning.
- Den nuvarande lagen är ju än så länge i kraft, och så finns det budgeterade medel som emellertid inte räcker. Men nu finns det dessutom anslag i årets budget för klenvirkesstödet, som borde kunna flyttas över till de stöd som är i kraft. Det bör vara helt möjligt, ifall det finns en politisk vilja, menar Stefan Thölix.
Förslaget om klenvirkesstödet blev offentligt sommaren 2010 i anslutning till beredningen av följande års budgetförslag. Det fanns då på arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde, men flyttades till jord- och skogsbruksministeriet.
För litet över ett år sedan godkände riksdagen sedan lagen om energistöd för klenvirke, men den har inte kunnat träda i kraft förrän EU-kommissionen gett grönt ljus, vilket alltså inte kommer att ske.
Under tiden har skogsägarna i princip kunnat få stöd för uttag och flisning av energivirke i anslutning till vård av ungskog i stödet för ett hållbart skogsbruk. Problemet är för litet pengar i budgeten, eftersom man både 2011 och i år har räknat med att stödet för klenvirke skulle träda i kraft och därför har riktat mer anslag dit.
I fjol lyckades det delvis att lindra situationen med hjälp av överföringar i en tilläggsbudget. Trots att det alltså fortfarande ska gå att få stöd för uttag och flisning av energivirke enligt lagen måste man fortsätta med att föra över pengar från momentet för klenvirkesstödet. Det måste ske via en tilläggsbudget.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab