Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
24.2.2012 / Landsbygdens Folk
EU-länder fruktar ökad CAP-byråkrati
En majoritet av medlemsländernas delegationer befarade att varken jordbrukare eller myndigheter kommer att avlastas från papperskrig, om CAP-reformen genomförs enligt förslaget. Ett flertal medlemsländer, bland dem Tyskland, tvivlade på att reformen överhuvudtaget är ägnad att minska jordbruksbyråkratin. Snarare belastas förvaltningen ännu mer av den planerade förgröningen, som dessutom förutsätter nya kontroller.
Delegationerna medgav att de planerade undantagsreglerna för småbrukarnas tvärvillkor kommer att minska papperskriget med 30 procent för stödmottagarna. Men det hjälper inte mycket, eftersom småbruken endast står för tre procent av EU:s odlingsareal.
För myndigheterna kan reglerna för småbruk till och öka belastningen. Småbrukarregeln borde därför vara frivillig för medlemsländerna.
Definitionen av begreppet "aktiva jordbrukare" föranledde igen en gång kritiska synpunkter. Tyskland, Tjeckien och Storbritannien ställde sig ånyo negativa till den planerade övre gränsen för gårdsstöd.
EU-kommissionen hänvisade till den förestående avskaffningen av mjölk- och sockerkvoter som exempel på möjligheter att effektivt minska byråkratin inom jordbruket. Men delegationerna ställde sig tvivlande, särskilt med avseende på sockerordningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab