Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
17.2.2012 / Landsbygdens Folk
Ljuset i svinhuset är nytt övervakningsobjekt
Enligt djurskyddskraven som ställts på svinhållning skall ljusintensiteten i svinhuset vara minst 40 lux under minst 8 timmar per dag. Länsveterinärerna på regionförvaltningsverken, som övervakar tvärvillkoren, kan mäta ljusintensiteten i svinhus i samband med kontrollen.
Det kan vara bra att själv försäkra sig om att belysningen räcker. Om man vill mäta ljusintensiteten i sitt eget svinhus kan man till exempel be en rådgivare från lantbrukssällskapen om hjälp.
Likaså kollar man att alla produktionsdjur får tillräckligt med foder och vatten. Det här har nog övervakats redan tidigare i tvärvillkoren, det nya är att nu gäller den här övervakningen även bestämmelserna i djurskyddslagen och förordningen.
Kraven på att man ska föra bok över medicinsk behandling av produktionsdjuren är de samma som under tidigare år, men övervakningen av bokföringen har avskiljts från indikatorgruppen för djurens välbefinnande som en egen ämnesgrupp. Därför vidgas en försummelse i bokföringen över läkemedelsbehandlingar inte längre till kontroll av djurens välbefinnande i tvärvillkoren.
Primärproducenten måste fortsättningsvis utarbeta en skriftlig beskrivning av egenkontrollen, men den kontrolleras inte längre som sådan. På mjölk- och äggproduktionsgårdar ska företagaren ändå påvisa att bland annat hanteringen av avfall och farliga ämnen sker på korrekt sätt. Gården skall också vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förhindra att sjukdomar sprider sig då djur tas emot på gården. På mjölkproduktionsgårdar ska man även kunna visa på att man sett till att skadedjur bekämpas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab