Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
17.2.2012 / Landsbygdens Folk
Bäst i Finland på fina äpplen
I år ska han dessutom bygga om en del av hallen till ULO-lager, alltså med ultralåg syrehalt, som gör att äpplena kan lagras längre och även håller kvaliteten bättre.
- Men många av de nya äppelsorterna som numera odlas på Åland klarar sig bra också i vanliga kyllager, tycker Blomsterlund, som i januari levererade de sista pallarna från sitt lager.
Hans erfarenhet är att priserna stiger efter hand under hösten och vintern så att satsningar på lagring lönar sig.

Hur blir man då Finlands bästa äppelodlare? Rolf Blomsterlund ger ingen entydig förklaring utan räknar upp en hel rad viktiga faktorer. Det handlar förstås om att hålla bra kvalitet på äpplena, vilket i sin tur är en lång process, som börjar med trädens beskärning på vintern.
- Det gäller att släppa in ljus i träden så att äpplena får en fin färg när de mognar.
Dessutom måste det förstås finnas bevattning och Rolf Blomsterlund har anlagt tre bassänger som samlar upp vatten från omgivande berg i Torrbolstad.
En viktig bit är bekämpningen av skorv och skadeinsekter. Insekterna bekämpas bland annat med hjälp av feromonfällor, som lockar insekterna till sig. Skorvbekämpningen sker när den "väderstation" som Blomsterlund har på odlingen i Torrbolstad varnar för skorv.
- Dock är största delen av äppelsorterna skorvresistenta, påpekar han.
Medan äpplena växer måste det också utföras gallringar för att äpplena ska få "bra storlek" som Blomsterlund uttrycker det. På hösten ska äpplena plockas varsamt innan de sätts in i kyllagret, som ska ha rätt temperatur. Sedan ska det också vara varsam hantering i samband med sorteringen i lagret innan äpplena skickas vidare till Ålands trädgårdshall för distribution runt om i Finland.
Viktigt är också att de olika äppelsorterna plockas vid exakt rätt tidpunkt. För detta görs mognadstester av Ålands hushållningssällskaps trädgårdskonsulent Pernilla Gabrielsson.
- Hon är till stor hjälp för oss odlare. Det kostar, men det är ju frivilligt om man vill köpa den servicen, påpekar Blomsterlund.
Som vid all annan odling är vädret också äppelodlarnas stora osäkerhetsfaktor, hur mycket man än satsar på bevattning och vetenskapens hjälp för att bekämpa skadeinsekter. Det allra största hotet för äppelodlarna är hagelskurar. På ett par minuter kan en hel säsongs odlingsresultat bli mer eller mindre förstört när det börjar hagla isbitar från himlen.
Och norra Åland, som är den åländska äppelodlingens kärnområde, råkar ligga just i ett område som är särskilt utsatt för hagelbyar.
- När man ser mörka moln dra in från nordväst känns det obehagligt, erkänner Årets finländska fruktodlare 2011.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab