Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.2.2012 / Landsbygdens Folk
Flera EU-länder kan missa frist för suggor
Tjugo medlemsländer har ännu inte meddelat EU-kommissionen om de klarar fristen vid årsskiftet 2012-2013. Det framgår av ett svar av den ansvarige kommissionären John Dalli med anledning av en skriftlig fråga i EU-parlamentet.
Än så länge har endast Storbritannien, Sverige och Luxemburg meddelat kommissionen att de redan har utfört omställningen. Ytterligare försäkrar Tyskland, Danmark, Irland och Litauen att de kommer att bli färdiga inom utsatt tid.
Sexton andra medlemsländer vågar än så länge inte ge ett jakande svar. Frankrike, Finland, Malta och Portugal hade inte fram till slutet av december lämnat kommissionen någon information om läget.
Dalli uppger att kommissionen kommer att följa utvecklingen i medlemsländerna mycket noga under hela året. Ett omfattande samarbete mellan kommission och länder ska bidra till att påskynda omställningen i medlemsländerna.
John Dalli medger ändå att kommissionen inte hinner skaffa sådana rättsligt bindande mandat som är nödvändiga för att redan på förhand hota långsamma regeringar med kännbara sanktioner.
I praktiken kan kommissionen formellt reagera med inspektioner och överträdelseförfaranden först efter att de nya bestämmelserna har trätt i kraft. De tillbudsstående metoderna är dessvärre tröga och kan dra långt ut på tiden.
Inom EU-kommissionen bävar man för risken att fiaskot med burdirektivet för värphöns ska upprepa sig. Tretton EU-länder hade försummat fristen vid senaste årsskifte, till stort förtret för de EU-länder som skötte sina åligganden i tid.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab