Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.2.2012 / Landsbygdens Folk
Phosphorit investerar i miljöförbättringar
Parterna har enats om att sakkunniga från Finland och Ryssland ska ta prover från fabriksområdet varje vecka under en tid för att lokalisera källan till de stora fosforutsläppen i Luga.
För några veckor sedan blev det offentligt att cirka 1.000 ton fosfor läcker ut i Luga från området. Det är mer än en femtedel av den mängd fosfor som årligen beräknas läcka ut i Finska viken.
När det gäller de ryska myndigheternas roll, så påminner Kaj Forsius om att de nog har rapporterat officiellt till Helcom om höga fosforhalter i Luga under ett antal år.
- Men det har inte lett till åtgärder, säger han.
Som läget är nu borde man enligt Kaj Forsius kunna utesluta att själva produktionen skulle vara orsaken till det stora utsläppet.
- De prover vi kommer att ta nu är närmast avsedda att bekräfta att källan finns nedanför Kingisepp, eftersom det är där de höga halterna har mätts, förklarar Kaj Forsius. Vi vet inte exakt varifrån fosforn läcker, men de enda möjliga källorna torde vara gipshögen på fabriksområdet eller området där gruvdrift förekommit.
Att man inte kunnat lokalisera källan tidigare beror enligt Kaj Forsius bland annat på att fabriken inte har haft skyldighet att övervaka dikena på området.
Han anser att sannolikheten för att det finns liknande hittills okända källor av fosforutsläpp i vattendragen runt Östersjön är liten.
- Liknande fabriker finns runt Östersjön och vi har haft likadana problem i Finland på åttiotalet men de har åtgärdats, säger han. Enligt experterna borde vi nu ha så pass bra koll på halterna i vattendragen att nya upptäckter av likadana utsläpp är osannolika.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab