Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
3.2.2012 / Landsbygdens Folk
Betalande EU-länder vill pruta på långtidsbudget
EU-ländernas europaministrar diskuterade långtidsbudgeten vid det allmänna rådets möte i Bryssel senaste fredag. Finland representerades av europaminister Alexander Stubb, som stödde de andra nettobetalande EU-ländernas krav på nya sparåtgärder.
Tyskland är EU:s största nettobetalare och följaktligen krävde utrikesminister Guido Westerwelle en nedskärning av EU-kommissionens budgetförslag med cirka nio procent.
Enligt minister Westerwelle borde kommissionens förslag på 1.083 miljarder euro sänkas med 100 miljarder euro. Det tyska kravet stöddes av Österrike, Storbritannien, Sverige och Nederländerna. Men också Frankrikes, Finlands och Tjeckiens europaministrar uttalade sig för entydiga nedskärningar i kommissionens förslag till budgetram, dock utan att nämna några siffror.
Jordbrukets andel av kommissionens förslag omfattar 382 miljarder euro. Westerwelle ville inte uttala sig om risken för en nedskärning av jordbrukets ramar. Detta får förhandlingarna visa, sade Westerwelle.
Holland kräver en ytterligare nedskärning av jordbrukets anslag med åtta procent. Storbritannien vidhåller behovet av en omfördelning av jordbruksstöden så att gårdsstöden flyttas till landsbygdsstöden inom den andra pelaren.
Fastän Frankrike vill pruta på de allmänna budgetramarna, anser regeringen i Paris att jordbruket bör skonas från nedskärningar. Den franske europaministern Jean Leonetti betonade att jordbruket skapar arbetsplatser. Utan tillräckliga CAP-medel går det inte.
Flera av de tunga EU-länderna kritiserade också EU-kommissionen för att utgifter för agrara kriser och marknadsordningar har budgeterats utanför själva jordbrukskapitlet. Detta försämrar insynen i budgeten, klagade delegationerna.
Vid sidan av Frankrike, talade emellertid också Polen, Irland, Spanien, Italien och Rumänien för att jordbrukets budget bör godkännas enligt EU-kommissionens förslag.
Mötet leddes av Danmarks europaminister Nicolai Halby Wammen, som hade frågat ut varje EU-delegation om de samtycker till EU-kommissionens förslag till budgetram. Länder som inte samtycker, ombads ge ett eget förslag till en lämplig nivå.
Många länder betonade sin tillfredsställelse med kommissionens linje. Enligt flera delegationer sparar de nationella regeringarna kraftigt. EU-budgeten är i många fall ländernas enda möjlighet att genomföra investeringar för att skapa arbetsplatser.
Länderna betecknade kommissionens förslag som en miniminivå utan prutmån. Flera östeuropeiska länder passade på att kräva en snabbare utjämning av gårdsstöden till förmån för jordbrukarna i de nya medlemsländerna.
Spaniens europaminister Iñigo Méndez de Vigo betecknade kommissionens förslag som en god kompromiss som EU bör kunna leva med. Han tillade att det inte finns utrymme för nedskärningar inom områden som samhörighet och jordbruk.
Diskussionen vid det allmänna rådets möte kan betecknas som en orienteringsdebatt. Arbetet med den långsiktiga budgeten väntas pågå hela året på ministernivå. Det danska ordförandeskapet siktar på att under våren ta fram en solid grund för en diskussion om budgetramen vid Europeiska rådets möte i juni.
Den långsiktiga budgetramen spelar en viktig roll för diskussionerna om den kommande CAP-reformen. EU-länderna kan inte gå in på detaljer om jordbrukspolitiken innan de ekonomiska ramarna är fastslagna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab