Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
3.2.2012 / Landsbygdens Folk
Nu kan potatisodlarna fritt använda eget utsäde
Däremot gäller för potatisutsäde som för annat utsäde att det ska vara certifierat för att man får handla med det. Odlaren får alltså använda sitt eget ocertifierade utsäde, men får inte sälja det till sin granne. Man får inte heller sälja matpotatis som utsäde eller odla utsäde i en odlarring.
Det enda undantaget från den här regeln är kontraktsodling av stärkelsepotatis. För det ändamålet får man odla utsäde i en odlarring under övervakning av livsmedelssäkerhetsverket Evira.
Evira påminner om att ett regelbundet förnyande av utsädet kan hindra att skörden misslyckas totalt. Potatis är känslig för många skadliga sjukdomsalstrare. Såväl svamp som bakterie- och virussjukdomar samt nematoder hotar potatisskörden.
Om man använder samma utsädespotatis år efter år kan det minska skörden betydligt. Utsädets kvalitet sänks hastigt. Enligt finländska forskare tiofaldigas risken för virussjukdomar som potatis utsätts för redan under ett år, för känsliga sorter rentav mera. Problemet är i allmänhet Y-virus i potatis.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab