Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
3.2.2012 / Landsbygdens Folk
Nygammal vd för ÅPF
Trots att Lindström var erbjuden tjänst som kommundirektör i Sund väljer han att bli vikarie på ÅPF, där han var ordinarie vd åren 1999 till 2005 innan han kom in i Ålands parlament lagtinget. Han är också aktiv jordbrukare och därför ligger lantbruksfrågorna nära hans hjärta.
Lindström konstaterar att det viktigaste arbetet för ÅPF nu blir att bevaka att EU:s nya landsbygdsutvecklingsprogram blir bra för det åländska jordbruket.
- Dessutom tycker jag att ÅPF:s vd också ska fungera som bollplank och peka på olika möjligheter att utveckla enskilda gårdar.
En annan viktig sak enligt Lindström är att för konsumenterna lyfta fram vikten av lokalproducerade livsmedel och därmed "fortsätta på den linje som ÅPF redan haft".
Henry Lindström är utbildad agronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Ultuna utanför Uppsala. Innan han blev vd för ÅPF jobbade han nästan 15 år på Ålands landskapsregering, som tidigare hette landskapsstyrelsen. Han var landskapsagronom och chef för jordbruksbyrån när han slutade 1999.
Nu räknar han också med att få nytta av de politiska kontakter han knutit under åren i lagtinget.
- Alla kontakter åt olika håll inom det politiska etablissemanget brukar vara väldigt bra.
Den nuvarande ÅPF-vikarien Tage Eriksson, som alltså slutar i april, påpekar att den "nygamla vikarien" Lindström står inför många utmaningar. Eriksson hänvisar till lantbrukets snabba strukturrationalisering sedan anslutningen till EU.
- Trots det upplever i dag de flesta produktionsinriktningarna en lönsamhetskris då kostnadshöjningarna varit svåra att kompensera på grund av låga produktpriser, förklarar Tage Eriksson och betonar att ÅPF "aktivt bevakar och deltar i" processen för att utforma Ålands nya landsbygdsutvecklingsprogram för åren 2013-2020.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab