Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
23.12.2011 / Landsbygdens Folk
Chips kompenserar avskaffat potatisstöd
- Det här var en uppgörelse som tillfredsställde odlarrådet, konstaterar ÅPF:s vikarierande VD Tage Eriksson, som varit med under prisförhandlingarna.
Han påpekar att trycket från odlarna varit väldigt stort för att få den här priskompensationen, eftersom AB Chips sänkte sitt pris till odlarna i motsvarande mån genast när det nationella potatisstödet på 420 euro per hektar infördes.
En annan nyhet är att Ab Chips höjer priset för potatissorten Verdi med 1 cent för att stimulera odlingen av den sorten. Sorten Saturna som fabriken prioriterat de nämligen senaste åren har gett en mycket dålig skörd på Åland.
Onsdagens priskompensation gäller enbart för 2012. Men parterna kom samtidigt överens om att genast från början av nästa år börja förhandla om ett nytt prisavtal, som från och med 2013 långsiktigt kan trygga potatisodlingen på Åland.
Eriksson tycker att Ab Chips har en förståelse för att det i framtiden behövs ett avtal som ger odlarna lite mera och inte bara kompenserar för stöd som fallit bort.
- Men just nu finns det inte utrymme för prishöjningar på grund av det låga marknadspriset på potatis.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab