Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
23.12.2011 / Landsbygdens Folk
Jordbruksministrarna pratade landsbygdspolitik
Vid det sista rådsmötet under polskt ordförandeskap dominerades den agrara agendan av landsbygdspolitiken. Av diskussionen framgick att medlemsländerna i stort sett är nöjda med landsbygdens stödprogram.
Några delegationer väntar redan andäktigt på kommissionens förslag till fördelning av budgetmedel för jordbrukspolitikens andra pelare. Men kommissionen vill först invänta beslutet om långtidsbudgetens finansiering från 2014-2020.
Storbritannien och Italien lät förstå att de kräver mer pengar för sina stödprogram. Men agrarkommissionär Dacian Cioloș visade ett relativt måttligt intresse för en omfördelning av landsbygdsstöden mellan länderna.
Frankrike och Portugal krävde en större andel av den riskfond som i framtiden ska skydda jordbrukare mot graverande prisfall. Spanien, Italien och Portugal efterlyste också högre stöd för bevattning.
Storbritannien och Nederländerna välkomnade kommissionens planer att stärka stödet till forskning och innovation. Nederländernas regering vill omfördela tio procent av sina nationella stöd till landsbygden i syfte att förbättra konkurrenskraften.
Belgien vill använda landsbygdsstöd för stöd till jordbrukare med gårdar i storstadsområden.
Tyskland kräver att förgröningsåtgärder inom den andra pelaren ska få räknas till godo i de nya kraven för direkta stöd. Tyskland avvisar också den nya definitionen för mindre gynnande områden.
De tyska kraven får stöd av Copa-Cogeca, som ställer sig tvivlande till de nya kriterierna. Generalsekreterare Pekka Pesonen varnade för att en del av regionerna kan förlora sin status som LFA-område.
Pesonen kritiserade också förslagen till en ytterligare förgröning av CAP med motiveringen att den hotar jordbrukarnas ekonomi. Enligt Pesonen bör jordbruket i första hand möta den ökande efterfrågan på mat.
Pesonen underströk att produktionen inte står i motsatsförhållande till miljön och klimatet. Det går att nå samma målsättningar med extremt resurssparande jordbruksmetoder, som till exempel precisionsodling, upplyste Copa-Cogeca-generalsekreteraren.
Ministrarna enades om rådslutsatserna för framtida säljfrämjande åtgärder. Programmen ska i framtiden förenklas och effektiveras. I sin förklaring följer ministrarna i huvudsak EU-kommissionen, som i juli lanserade sina idéer i en grönbok.
Kritikerna menar att rådslutsatserna är allmänt hållna för att samtliga EU-länder ska kunna godkänna dem. Omstridda detaljer har tagits bort. De säljfrämjande åtgärderna ska sättas in både på den inre marknaden och i länder utanför EU.
På sitt sista möte före årsskiftet, lyckades rådet också lösa den blockad som hotade att stoppa livsmedelshjälpen till fattiga i EU. Livsmedelshjälpen har stoppats av bland annat Tyskland och Sverige med motiveringen att den inte är en jordbruksfråga.
Länderna gick till slut med på att godta en förlängning för åren 2012 och 2013, mot att anslaget därefter lyfts ut från jordbrukspolitiken för att i stället finansieras med anslag för socialpolitiska åtgärder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab