Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
21.12.2011 / SLC
SLC:s styrelse: Inhemsk matförsörjning ingen självklarhet
Maten utgör en av de viktigare delarna av både jul- och nyårsfirandet. Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds (SLC) styrelse har noterat det stöd konsumenterna ger den inhemska matproduktionen. Inhemsk mat har fortfarande en stark ställning på borden under dessa helger.

Hårt pressade producentpriser, som inte täcker produktionskostnaderna, har dock lett till att den nationella matförsörjningen håller på att försämras, påpekar centralförbundets styrelse. Många husdjursproducenter överväger just nu att lägga ner sin produktion. Det är ytterst bekymmersamt, nu när det finns en växande efterfråga på inhemska livsmedel. Upphör en gård med husdjursproduktion är det mycket sällan, gården senare återupptar den. Under det gångna året har antalet mjölkproducenter gått under 10 000 st.

En inhemsk matproduktion, som motsvarar konsumtionen, har varit Finlands politiska strävan genom åren. Det finns en nationell politisk vilja att upprätthålla jordbruksproduktionen men de låga producentpriserna hotar nu att rasera detta.

Nuvarande husdjursproduktion och produktionsmängd är ingen självklarhet, säger SLC:s styrelse. Detta är något som matkedjans aktörer, framför allt handeln och livsmedelsindustrin, bör inse.

Tilläggsinformation:
Styrelseordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
Verksamhetsledare Jonas Laxåback, tel. 0400 568 342

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab