Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
16.12.2011 / Landsbygdens Folk
Bättre svinmarknad efter nyår
- Atria kommer inte att sänka producentpriset på svin nu efter nyår. Det har varit tillfället under tidigare år.
Det här rapporterar Johan Backlund från Oravais. Han är en av de svinproducenter som förra veckans torsdag träffade Atrias ledning för att diskutera prissättningen på inhemskt svinkött.
- Vad gäller läget i övrigt så fortsätter vi att underhandla säger Johan Backlund. Vi tvingas i alla fall medge att handeln har ett hårt grepp också om slakterierna, vilket i sin tur inverkar på producentpriserna.
Enligt Johan Backlund pressar importköttet fortfarande priserna.
- Så är det fastän det ofta har producerats under andra förhållanden än vårt inhemska kött. Det blir intressant att följa med utvecklingen nu under våren, vi får ty oss till förhoppningen att minskande utbud i Europa har en höjande effekt på priserna. Sedan återstår det att se hur EU:s påbud verkställs om att suggor ska gå i lösdrift under dräktigheten från och med 2013, säger Johan Backlund.
Verkställande direktören för Österbottens kött Stefan Saaristo uppger för LF att marknadsutsikterna för nästa år är positiva så som det ser ut för tillfället.
Svinproducenten Juha Turto i Vittis, som levererar till HK-Agri och som krävt prishöjningar, berättar att han också fått svar:
- Jag har fått den responsen att priserna kommer att stiga under nästa år, men inte något konkretare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab