Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
16.12.2011 / Landsbygdens Folk
Hård kritik mot EPV vindkraft
EPV vindkraft fick mycket kritik för sitt agerande mot markägarna då ÖSP höll sitt höstmöte på måndagen. Ordföranden Mats Nylund sade redan i sitt inledningsanförande att för att vindkraftsetableringarna ska gå framåt i Österbotten så borde EPV överväga att överlåta sina projekt till någon aktör som är uppriktigt intresserad av att nå resultat med markägare och kommuninvånare.
- Som det är nu så blockerar bolaget flera av de bästa etableringsplatserna och förhalar utnyttjandet av den förnyelsebara energin. Markägarna kommer inte att ge vika från sina rättmätiga krav.
Nylund befarar att inte en enda vindkraftspark kommer igång i Österbotten nästa år trots goda förutsättningar för vindkraft.
- Största problemet finns hos den största aktören, EPV vindkraft. ÖSP har åtskilliga gånger förhandlat med bolaget utan att nå något som helst resultat. Har vi vid en förhandling kommit ett steg framåt så har vi vid nästa förhandling varit tillbaka vid utgångsläget.
Också i resolutionen från höstmötet tas kritiken mot EPV vindkraft fram.
Också skogsindustrin fick kritik. Kommande år startar en förnyelse av skogsvårdslagstiftningen.
En del skogsvårdsföreningars aktivitet i virkeshandeln har irriterat Skogsindustrin rf som bland annat via en klagan till EU-kommissionen kräver ändringar i lagstiftningen.
- Klara spelregler är alltid på sin plats, men det är alltid skäl att vara på sin vakt då skogsindustrin vill ha bort "onödiga mellanhänder", sade Nylund.
Speciellt i en tid med en allt större del av skogsägarna som har allt mindre kunskap om sin näring är skogsvårdsföreningarnas kunskap guld värd för skogsägarna, menade han.
- Annars är vi snabbt i en situation där skogsägarna står sig slätt mot en industri som sitter på kunskapen och i många fall inte tvekar att utnyttja den.
Nylund kritiserade också den kraftigt ökande importen av massaved och menade att den har som enda syfte att hålla nere priserna på inhemsk massaved.
- Hur kan man annars motivera en massavedsimport till ett pris på cirka 50 euro per kubikmeter när priset på den finländska marknaden ligger kring 30 euro? Detta dessutom i ett läge då vår industri inte kommer att förbruka ens hälften av den inhemska årliga tillväxten.
Nedskärningarna i statsbudgeten drabbade jordbrukarkåren oskäligt hårt. Nylund konstaterade att jord- och skogsbruket drabbades av nästan dubbelt så stora nedskärningar som de övriga förvaltningsområdena i procent mätt.
- Fyra av de sex partierna i regeringen har sina starkaste väljarfästen i städerna och det märks på prioriteringarna.
Framförallt minskningen av det nationella stödet till den enmagade sektorn drabbar orättvist. I snitt minskar stödet med 6.500 euro per gård.
Eftersom det ekonomiska läget hela tiden försämras menade Nylund att det ännu är för tidigt att andas ut. Fortsätter nedgången finns risk för nya nedskärningar i statsbudgeten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab