Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
16.12.2011 / Landsbygdens Folk
Italienskt bedragarband förfalskade ekoprodukter
I Italien har ett omfattande bedrägeri med ekologiska livsmedel avslöjats. Enligt polisen i Verona har ett bedragarband förtjänat hundratals miljoner euro genom att märka om konventionella livsmedel till dyra ekolivsmedel.
Enligt den italienska polisen har ett bedragarband mellan åren 2007 och 2010 deklarerat 703.000 ton konventionella livsmedel som ekologiska produkter. Varorna har saluförts i andra EU-länder för uppskattningsvis 220 miljoner euro.
Produkterna såldes i Italien, men exporterades också till Tyskland, Österrike, Nederländerna, Spanien, Belgien, Frankrike, Ungern och Schweiz. Leveranserna bestod mestadels av vete och korn, sojabönor, foderärter, raps, potatis och mjöl.
Polisen har hittills beslagtagit 2.500 ton förfalskade ekoprodukter. Frukt och grönsaker omfattades inte av den svarta handeln.
Den italienska polisstyrkan för ekonomisk brottslighet "Guardia di Finanza" har hittills häktat sju misstänkta personer inom ramen för sin specialoperation "Gatto con gli stivali" (Mästerkatten i stövlar).
I den häktade kärntruppen återfinns ledare för tre branschföretag: Sunny Land, Sona och Bioecoitalia. Sunny Land har uppgivit att företaget har ett spårningssystem för ekologiska produkter. Registret uppges omfatta 8.000 hektar odlingar i Italien, 16.000 hektar i Rumänien och 9.300 hektar i Moldavien.
Två korrumperade chefer vid ett certifieringsföretag för ekoprodukter, "Suolo e salute" (Jord och hälsa), misstänks höra till initiativtagarna för de kriminella handlingarna. Suolo e salute är ett av de ledande certifieringsföretagen i Italien. Företaget kontrollerar 25 procent av den ekologiska livsmedelsproduktionen i landet.
Enligt Bruno Biagi, chef för Guardia di Finanzia i Verona, kom polisen förbrytarna på spåret via misstänkta skattedeklarationer. Man började undra varför ekoföretaget Sunny Land på bara ett år lyckades femdubbla sin omsättning.
En blick i böckerna visade ett sammelsurium av fakturor och krediteringar för obefintliga penningtransaktioner mellan företag i ekobranschen. Lastbilarnas körjournaler innehöll uppgifter om transporter som aldrig hade genomförts. Avsikten med de många transaktionerna var framför allt att dölja produkternas verkliga ursprung. De importerades delvis från Rumänien.
Bedragarna köpte bland annat upp konventionella produkter från Rumänien, som av ett rumänskt kontrollorgan försågs med förfalskade certifikat. Därefter såldes produkterna vidare som ekologisk vara.
Enligt de senaste undersökningarna kan ett knappt tjugotal företag vara inblandade i härvan, såväl i Italien som utomlands. Ett par mellanhänder i Schweiz granskas också av polisen.
Konsumentorganisationer i flera grannländer förhåller sig skeptiska till ekobranschens försäkringar att fallet i Italien skulle vara en isolerad företeelse. Tyska konsumentrådgivare befarar att liknande fall kan förekomma i länder där man inte alltid tar så allvarligt på sanningen. Det kan vara svårt att garantera att kontrollörer i privata certifieringsföretag har den önskvärda integriteten.
Den italienska producentorganisationen AssoBio tar avstånd från de kriminella aktiviteterna och förnekar att den skulle ha samarbetat med företag som är inblandade i skandalen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab