Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
9.12.2011 / Landsbygdens Folk
Producenter pressar slakterier om svinpriset
En grupp svinproducenter har vänt sig till de stora slakterierna med anledning av det låga genomsnittspriset i producentledet på svinkött i Finland. Igår efter LF:s pressläggning träffade en grupp svinproducenter Atrias ledning för att diskutera producentpriset.
Någon motsvarande träff med HK-Agri lär inte ha ägt rum, men enligt uppgifter har en del av leverantörerna meddelat bolaget att de kräver högre priser.
- Jag har meddelat att mitt pris stiger med 5 cent per kilo, men jag har ännu inte fått något svar, uppger HK-leverantören Juha Turto i Vittis.
- Det stämmer att vi ska ha en träff, kunde svinproducenten Johan Backlund i Oravais bekräfta för LF i onsdags kväll. Vi har många frågor som vi undrar över. Trots att vi har de friskaste och mest välmående grisarna i världen så stannar våra producentpriser fortfarande under lönsamhetsgränsen. Detta också trots att efterfrågan har stigit och exporten har gått upp, medan importen har sjunkit. Samtidigt så har priset stigit i det övriga Europa och stiger fortfarande. Nu ligger svenskarna åter på en betydligt högre nivå än vad vi gör, medan danskarna och holländarna har hunnit ifatt vår prisnivå.
- Vi skulle vilja ha en förklaring av våra slakthus på vad orsaken är till det här läget och vad man kan göra åt det, säger Johan Backlund vidare. Är man faktiskt intresserad av att göra något för det inhemska svinköttet och vilken väg är i så fall den rätta?
Johan Backlund framhåller att svinproducenterna inte är ute efter att skada slakterierna.
- Det har vi ingen nytta av, säger han. Men vi måste få diskutera läget och så tycker vi att vi bör ha rätt att kräva en större genomskinlighet i prissättningen. Vi skulle också vilja ha en förklaring på varför vi måste ha så långvariga kontrakt i det här landet. Just nu upplever vi att vår prisnivå inte alls hinner reagera, fastän priserna går upp i resten av världen som en följd av stigande efterfrågan. Vi misstänker att både slakterierna och handeln drar nytta av de långa kontrakten, vi i Finland hinner aldrig med när det uppstår pristoppar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab