Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
9.12.2011 / Landsbygdens Folk
Ingen sänkning av självriskandelen för växthus
Det blev ingen sänkning för växthusodlingen av självrisken på 50.000 euro i energibeskattningen av energiintensiv industri i riksdagen. Regeringens proposition om ändringar av punktskatt på elström och vissa bränslen gick igenom utan ändringar i riksdagens första behandling i fredags. Detta på förslag av riksdagens finansutskott som avgav sitt betänkande dagen före.
Meningen med lagändringen är att höja den energiintensiva industrins återbäring med 120 miljoner euro årligen, detta som en del av ramavtalet mellan arbetsmarknadens parter och regeringen. Tröskelvärdet sänks således från 3,7 procent till en halv procent så att de energiintensiva företagen har rätt till skatteåterbäring av den energiskatt som överstigit en halv procent av företagets förädlingsvärde. Dessutom omfattas biobrännolja av återbäringen.
Men återbäringen för energiintensiv industri gäller alltså bara den del som överstiger 50.000 euro årligen.
I sitt beslut anser i alla fall riksdagen att regeringen bör ge akt på vilken inverkan självriskandelen av energiskatteåterbäringen har på konkurrensvillkoren i vissa sektorer, även detta enligt finansutskottets betänkande.
- Till dessa "vissa sektorer" räknas växthusproduktionen, försäkrar riksdagsledamoten Mats Nylund (sfp).
- Från SFP försökte vi få finansutskottet att anta en kläm i betänkandet, men så långt kom vi inte.
I riksdagens första behandling i fredags konstaterade Mats Nylund, att de runt räknat tio största växthusföretagen i vårt land får en skattefördel jämfört med största delen av växthusodlarna. Detta alltså på grund av den fortsättningsvis höga självrisken, som bara de största växthusföretagen kan dra nytta av.
- Jag vill understryka att vi kommer att påverka regeringen så att den också beaktar detta, samt att frågan följs upp. Enligt Mats Nylunds åsikt hade det varit ett bättre alternativ att sänka självriskandelen. Centerns representanter i finansutskottet anmälde avvikande åsikt till utskottets betänkande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab